Китай строи град на бъдещето за изолация в пандемии

Снимка: iStock

Град Сюнан ще бъде построен на 100 километра от Пекин

В Китай ще се появи град на бъдещето, който ще бъде създаден, като се вземат предвид всички особености на живота в разгара на епидемия. Дизайнът ще бъде направен от Guallart Architects, пишат DarikNews.bg.

Град Сюнан ще бъде построен на 100 километра от Пекин. Той ще съчетава традиционно европейско оформление, модерни китайски високи сгради и селскостопански пейзаж. "Вече не можем да проектираме градове и сгради и да се преструваме, че нищо (пандемията от коронавирус) не се е случило", казаха създателите на града.

Оранжерии ще бъдат поставени на покривите на всички къщи, като в тях ще се отглежда храна и в същото време ще се получава енергия от слънчеви панели. На първите етажи ще бъдат оборудвани пространства за съвместна работа, ще бъдат инсталирани 3D принтери и ще се организира рециклиране на отпадъци. Всяка сграда ще събира дъждовна вода и ще я пречиства за пиене.

„Разработихме проекта по време на режима на самоизолация, когато целият ни екип работи от вкъщи и решихме да включим всички тези аспекти, които биха могли да подобрят живота ни по време на карантина“, казаха архитектите.

Сградите ще бъдат издигнати от дървени конструкции, използвайки дизайнерски технологии. В града ще има жилищни имоти, офиси, басейни, магазини, пазари за храни, детска градина, администрация, пожарна и други съоръжения. Всяка зона на Сюнан ще бъде направена възможно най-функционална.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK