Китай пусна на вода плавателен съд за създаване на острови

Снимка: novini.bg

Китайската корабостроителна компания „Шанхай чжънхуа хеви индъстри“ спусна на вода най-големия в Азия земснаряд – самоходен драгажен кораб за създаване на насипни острови. Церемонията се състоя в източната провинция Цзянсу, съобщи в. „Чайна дейли“, цитиран от ТАСС.

„Очаква се този кораб да подсили потенциала на страната ни в рамките на териториалните спорове“, казаха пред журналисти конструкторите на съоръжението. Земснарядът, наречен „Тянкун“ („Небесната риба Кун“), се строи от 2016 г.

Предвижда се до юни 2018 г. корабът да е готов да отплава. Тази високо автоматизирана плаваща помпа с дължина 140 м и водоизместимост 17 000 тона може за един час да изсмуква от 35 м дълбочина до 6000 куб.м пясък и глина.

Досега за най-мощен земснаряд в региона бе смятан „Тянцзин“, съвместна разработка на китайски и германски учени. За един час този кораб може да извади от дъното до 4500 куб.м рохкава или камениста пръст.

От края на 2013 г. Китай е развил мащабна дейност по създаването на изкуствени острови в спорни акватории от Южнокитайско море и оползотворява техния потенциал. Това буди опасения и предизвиква критики от страна на ред държави в Азиатско-Тихоокеанския регион, напомня ТАСС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK