Малтийският орган в Ковачевица. Организира ваканция на деца от центрове

Снимка: Личен архив

За поредна година повече от 50 деца от центровете за настаняване от семеен тип в Монтана и Карлово са на Творческа ваканция в китното село Ковачевица.

Прекрасната екскурзия се организира с финансовата подкрепа и под патронажа на Посолството на Малтийския орден в България.

Домакин и тази година е кметът на Ковачевица - Кирил Жуглев, който със цялото си семейство дава всичко от себе си децата да почувстват семейния уют, топлината на семейното огнище.

Жуглев предразполага гостите да се посветят на свои любими игри и хобита сред прекрасната природа на красивото село.

То неслучайно е избрано от Посолството на Малтийския орган за Творческата ваканция на децата за пореден път.

Миналата година от 22-ри до 28-ми август невероятна Творческа ваканция прекараха деца от центровете за настаняване от семеен тип в Самоков, Чирпан, Варна и София.

Малчуганите и техните ръководители проведоха много приятна и емоционална среща с кмета Минка Капитанова и служители от Общинската администрация в Гърмен, на която бе споделена идеята и за самата Творческа ваканция.

Обсъдени бяха и преживените незабравими мигове в архитектурния  резерват Ковачевица.

Такава среща с кмета на Община Гърмен е предвидена в програмата на Творческата ваканция на децата и тази година.

В програмата на Творческата ваканция освен многото забавления и игри на открито в построения своеобразен лагер сред красивата природа са включени емоционални, приятни и опознавателни разходки в древния античен град Никополис ад Нестум.

Предвидена е и разходка с атрактивното влакче, плажуване и обеди в най-известните в Огняново и района комплекси и хотели, посещение на природния феномен светилището „Градище“ край Долно Дряново и най-вече срещи със свои връстници от центровете за настаняване в Гоце Делчев.

Ръководител на мисията и тази година е Богдан Паташев.

За децата, разпределени по групи, се грижат ръководители-доброволци и домакините.

„Както всяка година, така и тази, децата ще проучат и изследват района и след това ще издадем заедно двуезичен на български и английски език пътепис, съдържащ наученото и видяното, което ще споделим догодина с вас”, сподели за медията ни Паташев.

На въпроса как се поддържат мисиите на днешния Малтийски орган, г-н Паташев заяви: „Може би, е добре да се знае ,че мисиите на днешния Малтийски Орден се поддържат основно с членски внос. В посолствата всички са доброволци, дори посланикът, който всъщност издържа посолството и включително плаща и режийните“.

Въпрос на чест е да станеш посланик, ако можеш да си го позволиш. Затова и посланик Дзуколи не може да е в България през цялото време, а дели месеца между София и Рим, където работи в Сената.

„Аз също не получавам  заплата от  работата си в Ордена. Преподавам в Италианския лицей, изкарвам си парите с каквото мога. Помагам и административно към църквата“, допълни  Богдан Паташев.

Самият той приема работата си в Посолството като въпрос на убеждения и престиж.

С представителите на Ордена се запознава, когато идват в България да отворят Посолството през далечната 2004 година. Свързват се с него чрез общи познати - на база вяра, образование, италиански език. Богдан Паташев помага известно време, в мисията в България, а след 1-2 години му дават дипломатически паспорт.

Днес освен с подпомагане на болници, Посолството на Малтийския Орден у нас се занимава с хуманитарни акции и арт проекти.

Мисията на Малтийския орден работи със сдружение „Прегърни ме", които пък от своя страна работят с деца от домовете в София и страната.

“Опитваме се да намираме за децата и занимания с други професионалисти, включително журналисти. Тази година за пореден път  събрахме група деца, които ще обиколят основните туристически обекти на България, ще ги заснемат или нарисуват, ще напишат текст, а после заедно ще направим двуезичен гид, на български и английски, като смятам да го разпратим и по всички наши посолства по света”, конкретизира целите на мисията дипломатът Богдан Паташев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK