Паскалев за кметската кандидатура: Има време. Нека се притесняват!

Снимка: Infomreja.bg

Има време. Нека се притесняват!

Така отговори на най-важния въпрос - дали ще се кандидатира за кмет на Благоевград Костадин Паскалев.

Смятате ли, че се притесняват, попитаха отново журналисти:

Смятам сериозно, че се притесняват! Най-вече заради видимите резултати от управлението. Най-вече за това се притесняват. Аз чакам да мога да си вляза на ул.  „Марица“ до вкъщи някой ден!

Днес Паскалев заедно с Кирил Добрев, Тома Томов, Николай Бошкилов, Валери Сарандев проведоха среща – разговор относно проекта на Българската социалистическа партия „Визия за България” в Благоевград.

Паскалев се въздържа да оцени управлението на гарда, но го коментира по следния начин:

Управлява се както може! Едно много полезно нещо, което беше напарвано за града в рамките на мандатите на Камбитов е санирането на жилищата – категорично!, призна бившия кмет и допълни:

Друг е въпросът за качеството и изпълнението, но това са други теми. Оттам нататък по отношение на другите елементи на управлението смятам, че нещата вървят на зле – закриване на културни институции, недостиг на места в детските ясли и градини, по-ниско ниво на образованост на децата в Благоевград съгласно всички статистически изследвания, които се провеждат в региона.

Инфраструктурата според мен е един сериозен проблем, по който не се работи системно както трябва.

От гледна точна на всичко онова, което беше обещавано по отношение на реализацията на големите инфраструктури за привличане на инвеститори просто не се случиха в Благоевград и доходите на населението, както и заетостта са на изключително ниско ниво.

Помолен да постави оценка по шестобалната оценка за управлението, Паскалев каза:

Аз съм даскал, оценка не поставям!

Костадин Паскалев е един от 50-те лица, обявили се срещу решението на Изпълнителното бюро на партията да смени главния редактор на партийния вестник „Дума“. В тази връзка въниканаха спекулации, че Паскалев се цели към стола на Корнелия Нинова. Дали наистина е така?

Кой?! Това са абсурди! Нека го кажа директно! Аз смятам, че допуска грешка Изпълнителното бюро по отношение на провеждането на национални съвети, които би следвало да взимат решения спрямо своята компетентност. И вземането на част от решенията от ИБ е некоректно. Аз съм го подписал.

Още за регионалната политика Паскалев бе запитан относно това, че кметовете на малките населени места протестират – искат да не са зависими от кметовете на общините.

Нямат шанс!, категоричен бе Паскалев и допълни:

Вчера финансовият министър каза, че не се разпределяли извънбюджетни средства. Днес на заседанието на МС колко милиона разпределиха?! Защо не го попитате пак финансовият министър, а питате мен! Не поставям оценки, но това са доказателства, че финансовият министър лъже. Как да са доволни хората като очевидно става дума за некоректно разпределение на публичен финансов ресурс – по една непрозрачна методология – или както се казва, на приятелска основа – „Там където сме решили, даваме, там където не сме решили – не даваме!“. При последния мандат, в който управлявах Благоевград, имахме кметски съвети, на който разпределяхме един финансов ресурс, като 20% от средствата за инфраструктура отиваха в селата. Вярно – не всяка година във всяко село, а по график осъществявахме инвестициите. А сега как се прави?! Отделно от това кметовете имахме един финансов ресурс, с който разполагахме, и можеше да кажем какво е нужно да се направи някъде . А сега какво имаме?! Тук има място и поведението на общинския съвет.

По същия въпрос се включи и Кирил Добрев, който каза:

Сбъркана е изцяло философията. Начина на разпределяне на средствата. Говорим за финансови излишъци, които се разпределят непрозрачно. Близо 100 са общините, които не са получили нито един лев. Останалите са богопомазани. С тези средства единственото, което се прави, е да се купува политическо влияние. Голяма част от общините на ДПС – да не кажа всички, получават един добър ресурс. И ДПС в удобни за управлението моменти помага на правителството да мине този или онзи закон. Минаха и на друго ниво, в което благодарение на нашето отсъствие в парламента, ДПС договарят кои закони могат да влизат и кои не. Това управление до края на своя мандат ще бъде зависимо то ДПС.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK