Кирил Добрев отказа да участва в листата на БСП за вота

Фотограф: Надежда Чипева

Бившият депутат три мандата Кирил Добрев си направи отвод и не пожела да влезе в листата на София-област, съобщава Дневник. Добрев беше и областен председател на БСП в региона, а от 2005 г. - представител на местните социалисти в парламента. Сега се очакваше и да е водач на кандидатите на БСП за изборите на 5 октомври.

Вместо това партийното ръководство "спусна" Корнелия Нинова за водач и тя беше одобрена от Националния съвет на БСП на 16 август. Според участници в заседанието на Областния съвет на БСП в сряда именно нейно изказване е мотивирало Добрев да се оттегли. Нинова застъпила тезата, че не тя е проблем на организацията, а Кирил Добрев, който не се разбира с ръководството и от това страдала структурата в областта.

Известният с емоционалния си характер и спонтанните си решения Добрев веднага обявил, че си прави отвод, няма да участва в подредбата на листата и дава път на младите и нови лица. Социалисти пък коментираха, че е възможно да се оттегля, тъй като си дава сметка, че следващият парламент няма да има дълъг живот, а и ако не е депутат, може да се върне като председател на Областния съвет на БСП в региона.

Нинова имаше 12 номинации за водач и общинските организации в София-област, докато номинациите на Добрев са 18. Той пък очакваше да бъде водач на листата в региона и на пленума на 16 август попитал председателя на БСП Михаил Миков дали решението за Нинова е оценка за Добрев.

В същото време Областният съвет в София-област приел декларация, която ще бъде представена на Националния съвет на БСП на заседанието вероятно следващия вторник. В нея най-общо се казва, че тъй като структурата в Благоевград иска Корнелия Нинова за водач и ако тя бъде преместена там, в София-област листата да оглави Кирил Добрев.

Засега Михаил Миков настоява Кристиан Вигенин да е първи в Благоевград и едва ли решението му ще се промени след днешната му среща с благоевградската организация. Дори и да бъде оттеглен Вигенин, вероятно мястото му ще заеме Емил Костадинов, коментираха социалисти.

В София-област се притесняват как ще правят предизборна кампания, след като досега Кирил Добрев е изнасял всичко на гърба си. Очакват обаче като член на Националния предизборен щаб на партията да се включи активно.

Според подредената вчера от областния съвет листа втори след Нинова трябва да е 65-годишният Георги Бояджиев от Етрополе, трета - зам.-областният управител на Софийска област София Торолова, четвърти - Радослав Стойчев от младежката организация, а пета е бившата кметица на Ихтиман и областен председател на БСП Маргарита Петкова.

Подредбата няма да се запази така, защото вероятно третото място в листата ще бъде за коалиционен партньор или представител на т.нар. гражданска квота.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK