Нинова: Подкрепихме извънредното положение, но няма да бъдем съучастници в хаоса

Корнелия Нинова, снимка: БСП

Всички държави приеха замразяване на плащанията, само тук е популизъм

„Подкрепихме извънредното положение, защото сме отговорни и разумни – виждаме опасността, виждаме кризата. Виждаме и нуждата от това да бъдем единни като народ. Но оттам нататък настъпи хаос, некомпетентност и лобизъм в тези тежки дни за българските граждани“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Тя обобщи петъчния парламентарен ден- управляващите са отхвърлили на практика всички предложения на опозицията: „Предложихме да се отвори Държавният резерв – да се изпълни законът, в който пише, че безвъзмездно от Държавния резерв се предоставят на болниците и на медицинския персонал облекла, маски и всичко, което им е необходимо. Отхвърлиха това предложение. Второто, което се отхвърли, което от БСП смятаме, че е необходимо и спешно, са правилата за спекулата. В първия момент допуснаха да наказват лекари с пробация и глоби, но днес пък отхвърлиха нашето предложение за наказания за спекуланти. Кое е по-разумното?"

Корнелия Нинова сподели, че управляващите не са приели и предложението на БСП да се изравни статутът на частните и държавните болници, въпреки че според българската Конституция частната и държавната собственост са равнопоставени. „Защо тогава в момента държавните и общинските болници са изправени пред това изпитание, а частните – не?“- попита лидерът на БСП.

„Не приеха и предложението ни да се замрази плащането на битовите сметки – било популизъм. Всички държави – от Съединените щати през Италия и Франция до Великобритания и Германия, приеха мерки за замразяване на плащания, далеч надхвърлящи нашето предложение за битовите плащания. Спряха плащания на данъци в Щатите, на ипотечни кредити, в Италия раздадоха ваучери на всяко семейство, засегнато от кризата. Просто там хората мислят в два вектора едновременно – как да се ограничи заразата, но и как да се помогне на тези, които страдат“, каза още Нинова.

По нейните думите през последните дни се чува, че през февруари е имало бюджетен излишък от 1,5 млрд., а премиерът Борисов наскоро заявил, че има 3,5 млрд. дефицит. „5 млрд. за 10 дни – къде отидоха? Никой не идва в парламента да обясни това, а ГЕРБ отхвърлиха предложението ни да има актуализация на бюджета. Без такава актуализация как ще дадат обещаните си 500 млн. за Българската банка за развитие“, недоумява Нинова.

Председателят на БСП сподели, че вижда опит за репресии в поведението и предложенията на управляващите: „Предложенията за наказания на лекари отпаднаха, но под натискана БСП и поради реакцията на лекарското съсловие. Следващият пример е днешното решение за разпространяване на информация, според което предаването на тревога по радио или по телефон се наказва с лишаване на свобода. С това се минават граници“, категорична е Корнелия Нинова.

Тя обърна внимание и на предложението на правосъдния министър за дерогация на Конвенцията за правата на човека: „Това означава, че ще бъдат отхвърляни жалбите на българи, подаващи такива до съда в Страсбург. Българското правителство е поискало това – какво ще правят на хората, че ги лишават от правото на защита? В чл.32 на Конституцията пише, че всеки има право на защита, това е неотменимо право“.

„Многократно казахме, че управляващите имат нашето съгласие и нашите 79 депутатски гласа за всичко, което е полезно за държавата и е в помощ на българския народ. Но няма да бъдем съучастници в хаос, некомпетентност и мерки, които не само че не помагат за кризата, а я задълбочават“, завърши Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK