Кирил Ананиев: Здравето на хората за нас е на първо място

Снимка: novini.bg

Приоритетите на България по време на европредседателството ще бъдат здравето на младежта и децата и ефективността на лекарствените продукти. Това каза здравният министър Кирил Ананаиев по време на изслушване в здравната комисия на НС, предаде репортер на Novini.bg. „Всички знаем, че здравето на децата означава здраво и работоспособно население.

Това, което ще се опитаме да направим е по време на председателството ни е да повдигнем темата за здравната политика наравно с тази във всяка друга област. Качеството на храната е една от най-важните подтеми. Нашият основен принцип ще бъде здравословното хранене на децата и младежите. Ще се проведат дискусии, на които ще представим най-популярните европейски диети и как те се отразяват на здравето.

Производството в селското стопанство на традиционните за България продукти, гарантиращи безопасно хранене на децата“, подчерта здравният министър. Относно ефективността на лекарствата, тук вниманието ще се раздели в две посоки - ефективни терапии и ефективни разходи, разясни Кирил Ананиев. „По темата за битката между новите молекули и генеричните лекарства мненията в Европа разделени.

Разказаха ми за много случаи при хора, които използват прибързано нови лекарства. Здравето на хората за нас е на първо място и ще проведем дискусия за това по време на председателството. Темата за лекарствата е свързана с разделение - кое да предпочетем здравето на хората или интересите във фармацевтичния сектор“, допълни Ананиев. „В последните години значителен ресурс отиват там, където не трябва, вместо за лечение.

Днес може да въведем нови молекули, но те не винаги отиват при пациентите“. "Трябва да намерим баланса между терапията и оптимизацията на разходите. Няма да допуснем нито един български гражданин да остане без нужното лекарство и терапия", категоричен бе Кирил Ананиев. "Идеята ми е до 3 месеца Националната здравна карта да бъде готова, до подписването на Националния рамков договор", каза министърът на здравеопазването. „ВСС спря подготвянето на Националната здравна карта, която беше подготвяна от предишното правителство на Бойко Борисов.

Още в първите дни след като станах министър възстанових процеса по работата по Националната здравна карта“. „Написах писмо до всички институции, които трябва да представят свои участници в областните комисии за разработването на картата. Дадох им 10 дневен срок, който изтича в понеделник. Веднага след това ще формирам комисиите и ще им възложа работата по разработването на Националната здравна карта“, обясни здравният министър.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK