Калоян Ханджийски: Ще спечелим делото, защото сме прави!

Снимка: Infomreja.bg, архив

Владимир Христов: Очакваме справедливостта да възтържествува!

Започна делото срещу трима от лидерите на протестите срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев в Благоевград.

Преди седмица Калоян Ханджийски, Владимир Христов и Спас Митев бяха привикани в полицията за разпит относно хвърлянето на яйца по обществени сгради, облепянето със стикери емблемата на ГЕРБ-Благоевград (централен офис) и блокирането на улици в града.

Същия ден на тримата бяха съставени актове по Указа за борба с дребното хулиганство. Делото бе отложено за днес поради неявяване на единия от подсъдимите - Калоян Ханджийски.

"С тези си действия са извършили непристойна проява, изразяваща се в брутална демонстрация против установения ред и оскърбително отношение към властта и държавата", цитира обвинението Спас Митев.

Според него обаче полицаите и магистратите трябва да отговорят на въпроса - офисът на ГЕРБ властта и държавата ли е.

"Това, което сме извършили, е не само разрешено, но и трябва да бъде толерирано от нашата държава съгласно разпоредбите на Европейския съд по правата на човека. ЕСПЧ сочи, че при подобни политически протести държавата следва да толерира такива действия, стига те да не са съпроводени със сили. В това отношение практиката на Европейския съд е задължителна за прилагане от всеки български държавен орган, включително и от полицията", добави Митев.

"Благоевградските адвокати имат притеснения да застанат зад нас – ние ги разбираме, благодарихме им, поне трима адвокати работиха с нас. Имаме защита", каза още той.

Калоян Ханджийски бе категоричен, че и тримата спазват законите на Република България, които са съгласувани с европейските закони.

"Никой от нас не е нарушил тези закони. Напротив, протестът ни е мирен, изразяваме собствена политическа воля. Не сме били брутални и не сме обидили когото и да било. Така че идваме с високо вдигнати глави и ще спечелим делото, защото сме прави, не се съмнявайте в това!", увери Ханджийски.

"Протестът, за който сме подведени под наказателна отговорност, бе законосъобразен по чл. 8, ал. 2 от Закона за митингите, протестите и демонстрациите. Темата на протеста бе политическа, защото ние искаме оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев и сме недоволни от управлението на ПП ГЕРБ и те са намерили свидетел, който да бъде възмутен от нашите действия", поясни и Владимир Христов.

Той подчерта, че протестът, дори и малък да е, ще продължи, независимо какво е решението на съда.

"Очакваме справедливостта да възтържествува. Знаем си правата и тези прояви, които сътворихме на протеста, са напълно изразяване на гражданското ни недоволство от управлението на ГЕРБ", каза още Христов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK