Киноакадемията изключи Роман Полански и Бил Козби

Източник: EPA/БГНЕС

Режисьорът Роман Полански и комикът Бил Козби бяха изключени от американската Академия за киноизкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар", предаде Би Би Си.

През миналия месец Козби, който е актьор, режисьор, продуцент, сценарист и музикант, беше обявен за виновен за сексуален тормоз.

Полански сам призна вината си по обвинения за секс с непълнолетни. През 1977 г. той е имал връзка с 13-годишно момиче.

Порез миналата година от академията беше изключен и продуцентът Харви Уайнстийн, след поредица от обвинения за сексуален тормоз и изнасилвания.

Решението за прекратяване на членството на Полански и Козби е взето с гласуване във вторник, а беше обявено в четвъртък.

В официалното изявление се посочва, че двамата са изключени "съгласно правилата за поведение в организацията".

"Съветът продължава да поощрява етичните стандарти, които изискват от членовете да подкрепят ценностите на Академията, изразяващи се в уважение на човешкото достойнство" - се казва още в обръщението.

Роман Полански беше удостоен с "Оскар" през 2003 г. за най-добра режисура за филма "Пианистът".

За цялата 91-годишна история на Академията, доколкото за това има официални данни, от нея са изключени само четирима души.

Първият е актьорът Кармин Кариди, чието членство беше анулирано през 2004 г., след като беше изпратил на приятел кадри от филм, който още не е пуснат по кината, а малко след това видеото беше разпространено в интернет. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK