Осиновени в САЩ българчета попаднаха в „къща на ужасите”

Снимка: Нова тв

Децата са живели при невъзможни условия

Осиновени български деца в „къща на ужасите” в Мисури. Двете близначки живели при невъзможни условия, съобщи изданието "БГ войс". Те били осиновени преди седем години от двойка в градчето Съмървил, щата Мисури.

56-годишният мъж и 40-годишната жена били арестувани на 8 юли за тормоз над децата им. Властите открили в дома им 10 деца – 8 техни и две осиновени близначки от България.

Последвалият медицински преглед, проведен в близкия център за подкрепа на деца, показал, че 14-годишната българска девойка имала паразити, а сестра й - раздут корем заради недохранване.

Само пред NOVA говори генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев.

 „Това е един изключително неприятен случай, който хвърля сянка върху много други положителни случаи на осиновяване на български деца в САЩ. Още в рамките на работния ден се свързахме с компетентните власти, в случая - с шерифския офис в окръг Шенън на щата Мисури. Разговаряхме лично с шериф Дарън Браули. Той ни информира подробно за ситуацията”, коментира Анчев.

Той заяви, че децата са на сигурно място.

„Те се намират на около 1 час път от Съмървил, щата Мисури, в помещение, което е под полицейска закрила. Прегледани са веднага от лекар, който не е установил следи от сексуално насилие, някакви други наранявания или сериозни здравословни проблеми. Според шериф Браули децата в момента са в добро състояние и за тях се полагат грижи”, каза още Анчев.

Той допълни, че семейството осиновители искали децата да се обучават у дома. Били принуждавани и да четат книги с религиозно съдържание. 

„Децата при всички положения ще бъдат в една сигурна и защитена среда. Няма каквато и да било възможност да бъдат върнати на родителите. Те самите са били арестувани преди месец и в момента са пуснати под гаранция от 100 000 долара. Оттук нататък ще бъдем пряко информирани какво е състоянието на тези деца”, каза Анчев.

От МВнР съобщиха, че осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила на властите.

"Генералното консулство в Чикаго е в постоянен контакт с властите и оказва пълно административно съдействие по случая", информират от външно министерство. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK