Кезим Медев от Гоце Делчев и Кристиян Храсналиев от Сандански вече са част от Студентски съвет на УНСС

Кезим Медев от Гоце Делчев и Кристиян Храсналиев от Сандански, снимки: Личен архив

През месец декември в един от най-елитните университети в България – УНСС, бяха проведени избори за нови членове на Студенския съвет. В него с мнозинство бяха избрани и двама студенти от Пиринският край - Кезим Медев, който е от Гоце Делчев, завършил средното си образование в Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, и Кристиян Храсналиев от Сандански, завършил средното си образование в Гимназия „Яне Сандански“.

Кои са те и какво ги накара да се занимават с младежка политика, какви са техните идеи, планове и перспективи за образованието, разказват Кезим и Кристиян пред репортер на ИНФОМРЕЖА.

Вие сте млади и надеждни хора, на такива като вас обществото освен че залага много, но и много ви се радва, защото наистина надеждите на повечето от нас са, че младите, разумни и отговорни хора трябва да дадат своя дан за обществото и държавата. Какво трябва да знаят хората за вас?

Кезим: Ние сме студенти в УНСС, бакалавърска степен. Работим и учим, занимаваме се с младежка политика и се учим в движение от самия живот. Кристиян: Съгласен съм с колегата. Бих допълнил само, че аз съм студент по специалност "Маркетинг", а той е в направление "Икономика и бизнес".

Кое е общото между вас, какво ви свързва?

Кристиян: Всичко. На една възраст сме, живеем в еднакви условия, заобиколени сме от една и съща среда, сблъскваме се почти ежедневно с едни и същи проблеми, имаме сходни виждания... Наистина всичко.

Кезим: И двамата сме борбени, непримирими към неправдите. Не съгласяващи се с всичко и на всяка цена. Не сме и хора, бягащи от риска и отговорностите. В България сме и искаме да останем тук, освен ако държавата ни реши, че няма нужда от такива като нас и сама ни изгони.

Спомена страшната дума „изгони“. Как собствената ти държава може да те изгони? Не се ли спекулира с този въпрос?

Кезим: Дълга е тази тема като цяло. Може да ни изгони чрез отношението й към нас, младите хора. Чрез условията, които ни предлага, за да учим, работим и да се реализираме тук. Много връстници не издържаха, че дори и не искаха да пробват да се развиват в родината си.

Защо тогава го правите вие? Борите се. Избраха ви в Студентския съвет на УНСС. Какви са намеренията ви вече като част от  управителното тяло на университета?

Кристиян: Отново отговорът на въпроса Ви съдържа думата "борба". Ще защитаваме правата си, ще се развиваме и ще помагаме на нашите колеги също да се развиват. Не искаме да се оплакваме, нито искаме да бъдем подценявани. Влязохме в Студентския съвет, за да докажем, че не всичко е изгубено и че промените са възможни.

Кезим: Решени сме да променим всичко, което не ни харесва, колкото и време да ни отнеме. Университетът е за студентите, не е за ректора, нито за преподавателите. Те са временни явления. Студентите са константата.

Какво трябва да се промени? Много ли са според вас нередностите? 

Кезим: Много! Има толкова фрапантни нередности, че чак ми е неудобно да ги коментирам. И не казвам, че вината е само в университета, напротив. Вината е споделена между студентите и ръководителите на учебното заведение. Студентите са безотговорни, голяма част не знаят какво точно учат, други - защо учат. Аз лично съм се чудел десетки пъти какъв е вълшебният метод за оценка на контролни работи от страна на преподавателите. Корупцията... тук мога да говоря и конкретно в цифри, но да си спестим този разговор...

Кристиян, знаеш ли за какво учиш?

Определено да. За едно по-добро бъдеще. За една по-нормална държава. За собственото си самочувствие пред останалия свят. За да можем един ден ние, младите хора, да се различаваме от тези, които не са учили, но колкото и абсурдно да звучи, в момента някои от тях, да не кажа много, ни управляват. 

За какво ще използвате правомощията, които ви се дават в Студентския съвет на УНСС?

Кезим: Лично аз ще се опитам да се преборя да дам право на глас на студентите. Ще вкарам демокрацията в този университет. Студентско самоуправление. Наскоро един шоумен и певец ни показа как се прави. Наш ред е. Първото нещо, по което ще работя е правото на вътрешно-университетски подписки (референдуми) по всякакви въпроси повдигнати от Студентски съвет. Правото на референдум, който естествено ще бъде обсъден с управителите на университета. Ще бъде  обсъдено и конкретното количество подписки, които са необходими за приемането на промените. След като се приеме подобно нещо сигурен съм че положителни промени ще се случват  всяка седмица.

Кристиян: За мен приоритет е Студентският съвет да отстоява интересите на студентите. Ще работя за това съветът да играе досегашната роля на посредник между ръководството и студентите. Също така ще се старая да се вслушвам във всеки от членовете и да подпомагам колективната работа по различните проекти. За мен е важно всеки в Студентски съвет на УНСС да има възможност да се изявява и да развива потенциала си. Пожелава ваме си успех и дано да бъдем полезни за всичко полезно, което предстои да се случи в УНСС

 

Кристиян Храсналиев
Кезим Медев

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK