КНСБ не са съгласни с решението на КЕВР за намаляване цените на ВиК услугите

Източник: iStock

Според тях то не отговаря на реалното решаване на проблемите с водата за българските граждани

Намалението на цените на ВиК услугите е "пирова победа" за определени политически сили и неправителствени организации, за които популизмът и медийното внимание са по-важни от реалното решаване на проблемите с водата за българските граждани. Това заявиха в позицията си от Националния браншови синдикат "Водоснабдител" - КНСБ.

Според тях решението на КЕВР не отчита финансово-икономическото състояние на ВиК операторите и на практика изправя пред фалит ВиК дружествата, на които се намаляват цените на ВиК услугите. Това важи особено за ВиК дружествата в Добрич, Сливен, Ямбол, Шумен, Видин и София област.

Решението поставя пред провал усвояването на средства по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., което ще направи невъзможно изграждането на пгречиствателни станции и друга ВиК инфраструктура и ще попречи за изпълнението на ангажиментите на България към Европейския съюз, заявяват те.

Едва ли КЕВР ще поеме отговорност, когато стотици хиляди български граждани останат без нормален достъп до вода за питейно-битови нужди и няма как да се съгласим с бюрократично и чиновническо отношение към съдбата на толкова жизненоважен сектор като ВиК. Категорично ще се противопоставим срещу заплахата от съкращения на стотици работни места. Не е справедливо за пореден път работниците и служителите във ВиК дружествата да плащат чрез ниските си работни заплати и загубата на работните си места за чужди грешки и безхаберие, категорични са от браншовия синдикат "Водоснабдител" - КНСБ

Припомняме, че на 30 декември Комисията на енергийно и водно регулиране прие окончателно решение за изменение на одобрените с бизнес плановете на ВиК операторите цени на услуги за 2021 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK