ПМГ „Яне Сандански" - координатор по международния проект „Културата среща науката“

Снимки: ПМГ "Яне Сандански"

В ПМГ „Яне Сандански“ - Гоце Делчев, започна реализирането на дейности по програма „Еразъм+“, свързани с  проекта „Културата среща науката“. На посещение в елитната гимназия са 25 учители и ученици от три европейски държави – Италия, Полша и Белгия.

Директорът на училището – Елка Божикова, официално откри срещата в присъствието на Владимир Москов - кмет на община Гоце Делчев, Маргарита Енчева - началник отдел "Образование, здравеопазване, социални дейности, култура и спорт", и медии.

През първия ден от обмяната на добри практики гостите наблюдаваха три интердисциплинарни урока. По време на първия урок на тема: „Екологична катастрофа, или как да върнем птиците в гората“, учителите – г-жа Коджебашева, г-жа Шарланджиева, г-жа Воденичарова, и учениците от XII „А“ клас поставиха напълно реална проблемна ситуация – възникнал пожар в близката гора, и търсеха решения за спасението на птиците, като прилагаха конкретни знания и умения от областта на английския език, математиката, информационните технологии, конструирането.

Гостите наблюдаваха екипна работа - презентиране на различни видове къщи за птици с помощта на образователната платформа MozaBook, попълване на Google тест, работа върху споделен документ, използване на специализиран софтуер GeoGebra. Изводът - решаването на реален проблем развива практически умения и стимулира интереса на учениците към науките.

По време на втория урок – съчетание между предметите химия и биология, гостите станаха свидетели на изследователска работа, свързана с откриването на белтъци. Направени бяха опити с кокоши пера, извършена беше екипна работа с реактиви - доказване на каталаза в кръвта, на белтък казеин в киселото и прясното мляко и наличие на кератин в косми и кости, както и опит с козина. Учителите по химия и биология – г-жа Карамитева и г-жа Ташкова, заедно с учениците от XI „Г“ клас, провокираха любопитството на всички гости към научното изследване.

На последния за деня урок италианците, белгийците и поляците станаха свидетели на интердисциплинарен урок, включващ три учебни предмета – биология, химия и физика, на тема: „Ферментациите в българската кухня“. Учителите – г-жа Мегданова, г-жа Милчева, г-жа Патинова, заедно с учениците от XI“А“ клас, направиха невероятно научно пътешествие из традиционната българска кухня.

Единадесетокласниците влязоха в ролята на микробиолози, химични лаборанти, колекционери и рекламиращи ферментационни продукти, като използваха приложението Classroom. Всички дейности в урока съдействаха за развиване на умения, опознаване и обогатяване на специфични научни процеси, характерни за българската кухня.

Следобедът премина в опознаване на участниците в проекта, като всяка група презентира своето училище, населено място, държава. Оформени бяха четири международни работни екипа, които получиха необходимите  материали и обсъдиха предстоящите до края на седмицата дейности.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK