Катерачна стена и младежки алпийски клуб - целите на ТД "Осогово" през 2015 г.

снимки: ТД "Осогово"

Успешна и много силна бе 2014 година за туристическо дружество „Осогово”, заяви секретарят на дружеството Силвия Михова.

През годината бяха отбелязани две големи годишнини – 100 години от основаването на дружеството и 50 години от  основаването на туристическия хор „Осоговско ехо”.

В своята 100-годишна история дружеството полага основите и постига добри резултати в развитието на ориентирането, алпинизма и спортното катерене, спелеологията, водния и колотуризма. Успехи има и туристическият хор „Осоговско ехо”, който в своята творческа история завоюва редица призови награди.

Похвално е издаването на книга, в която се проследява историята на 100-годишното дружество с автор Любомир Младенов - планински водач. Чудесен подарък за любителите на планината е и издадената песнопойка, в която има богат набор от любимите на туристите песни.

В амбициозния календарен план на дружеството за годината туристите от Кюстендил посетиха многобройни обекти в Сърбия, Македония, Черна гора, Хърватия и Словения, като емоционалният връх беше изкачването на първенеца на Юлийските Алпи в Словения, връх Триглав – 2864 метра надморска височина.

Представители на ТД „Осогово" - Кюстендил се включиха в 16-и национален черноморски поход „Черноморски бряг-2014", организиран от ТД „Черноморски простори" - гр. Варна.

Дружеството успешно развива връзките си със своите съседи от Македония и Сърбия. Над 300 туристи след десетгодишно прекъсване се срещнаха на пирамида 106 при село Жеравино, която е най-западната точка на България. Това е и триграничната точка на България, Сърбия и Македония. Туристите се включваха и доброволно в почистване на планината, маркиране и залесяване.

102 участници се включиха в състезателното изкачване от Кюстендил до Руен "Осогово Рън". Състезанието включи две дисциплини: планинско бягане и планинско колоездене.

Следващата година маратонът е планиран за 5 юли, когато е и традиционното изкачване на Руен заедно с български, македонски и сръбски туристи. През месец юни клубът по воден туризъм „Струма 2012” бе домакин на воден поход по река „Струма”. В похода  взеха участие клубове от цялата страна.

„За следващата година предвиждаме изграждане на катерачна стена и основаване на младежки алпийски клуб”, сподели председателят на дружеството Христо Абаджиев. Искаме да възобновим този малко позабравен спорт, защото той възпитава не само издръжливост, воля, но и дисциплина и отговорност. Усилията ни през следващата година ще бъдат насочени към привличане на повече млади хора в туристическите редици”, каза още Абаджиев.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ В РУБРИКАТА "КАКВО ВИДЯ?"

 

 

снимки: ТД "Осогово"
Христо Абаджиев
снимки: ТД "Осогово"
снимки: ТД "Осогово"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK