Управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ - Дупница, д-р Ени Лефтеров: Честит празник на лекарите!

Бъдете здрави! Бъдете благословени!

Уважаеми лекари, скъпи колеги,

Днешният ден 19 октомври e професионален празник на българските лекари, определен в чест на първия български учител - Свети Иван Рилски, чието име носи и нашата болница.

Свети Иван Рилски се смята за покровител на болните и лекарите. Този празник се чества по решение на БЛС още от 1996 г. По този повод всяка година на този ден се връчват отличия на заслужили лекари под надслов: ”Заслужил лекар на годината”.

Свети Иван Рилски, наречен Чудотворец, е извършил много чудеса в своя живот, затова той се смята за земен ангел, небесен жител и покровител не само на медиците, но и на целия български народ.

Хиляди поклонници и болни в древността са намерили изцеление от ума и ръцете на светеца, който е извършил чудеса.

Впечатляваща е притчата за цар Петър, който идва при него със злато и дарове, но лечителят отказва да ги приеме и този факт засилва още повече славата на светеца. Тайнствата и чудесата при него се множат и разказват за безброй излекувани хора. Легендите още разказват, че поклонение пред съкралните му мощи е излекувало и Тодор Комнин.

В чест на този уникален български празник поздравявам всички лекари в системата, както и всички колеги от Дупница за техния отговорен, самоотвержен труд, за техния професионализъм и им пожелавам здраве, сили и търпение в днешната извънредна ситуация!

Нека непоколебимостта и благородството винаги да ги съпътстват по примера на техния покровител!

Бъдете здрави! Бъдете благословени!

 

Д-р Ени Лефтеров

Управител на МБАЛ „Свети Иван Рилски-2003“, гр. Дупница

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK