Испанската прокуратура поиска арест за сепаратистите от Каталуния

Снимка: PRESS.TV

Испанската прокуратура поиска арест за осем бивши членове на каталунското правителство, информират Ройтерс и испанското издание „Паис“.

Държавното обвинение поиска от съдия да разреши „безусловно арестуване“ на всички членове на каталунския кабинет с изключение на Санти Вила, бивш каталунски министър по въпросите на заетостта и бизнеса, който подаде оставка преди каталунският парламент да обяви независимост миналия петък.
 
Вестник „Вангардия“ пише, че прокуратурата е поискала задържането на бившия вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас и други седем бивши представители на каталунския кабинет за бунт, подмолна противодържавна дейност и злоупотреба с държавни пари, докато разследването продължава.
Част от уволнените каталунски членове на местното правителство се явиха пред Националния съд, докато другите са с бившия лидер Карлес Пучдемон в Брюксел.
 
Съдът отложи изслушването за четвъртък, 9 ноември, след молба на адвокатите на шестима каталунски политици, които трябваше днес да дадат показания.

Според съдебни източници повечето от бившите каталунски политици, появили се пред съда, са останали около 5 минути пред съдия Кармен Ламела. Санти Вила е единственият от тях, който е дал показания около 45 минути и който е отговарял на въпроси.

Националният съд е удовлетворил молба на прокуратурата да се разреши полицейско наблюдение на обвинените членове на каталунския парламент, които ще дадат показания пред съда на 9 ноември. Целта е да не напуснат Испания.

Пучдемон е в Белгия с още четирима бивши каталунски министри. Към момента няма предприети мерки срещу тях. Няма молба и за Европейскa заповед за арест.

Карлос Лесмес, председателят на Националния съд и Генералния съвет на съдебната власт, заяви: „Когато подсъдим не се яви след призоваването му от съдия, нормалната процедура в Испания и във всяка друга страна в ЕС е да се издаде заповед за арест."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK