Каталуния обяви независимост

Снимки: ЕПА

Каталунският парламент прокара резолюция за едностранно обявяване на независимост от Испания, пише испанският вестник "Паис".

Опозиционните каталунски депутати бойкотираха гласуването и напуснаха парламентарната зала.

След продължил около 2 часа дебат в местния парламент управляващата коалиция "Заедно за Да" (Junts pel Si) и съюзниците им от крайнолевия блок "Кандидати за народно единство" (CUP) отхвърлиха предложения на опозицията. След това голяма част от опозиционните партии напуснаха залата.

Юристи към парламента предупредиха, че следващото гласуване може да бъде незаконно.

Преди тайното гласуване на предложението на управляващите председателят на парламента Карме Форсадел прочете част от резолюцията, в която се обявява независимост под формата на република.

При полупълна зала резолюцията за обявяване на независимост е приета със 73 гласа "за" и 8 - "против" в 135-местния парламент. Управляващите държат общо 72 места. След това започна явно гласуване, докато в същото време останалите депутати от консервативната Народна партия напуснаха парламента.

При преброяването 72 депутати гласуваха в полза на резолюцията, 10 гласуваха "против", а двама - "въздържал се".

Юридическият екип на законодателния орган предупреди, че гласуването вероятно е незаконно, а председателят на парламента припомни факта на депутатите преди да пристъпят към тайното гласуване.

Междувременно в Сената на Испания се провежда дебат за задействане на член 155 от конституцията, което ще позволи поемане на управлението над Каталуния.

Няколко хиляди души са се събрали пред каталунския парламент с настояване властите да обявят независимост от Испания. Те развяват каталунското знаме и скандират "Независимост" и "Свобода". /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK