Каталуния като "бомба със закъснител" за световния мир

Снимка: Indessjuest.wordpress.com

Какво следва след референдума в Каталуния? Този въпрос е в очакване да бъде разрешен - положително или не за Испания. 

Причината каталунците да искат да се отделят от Испания е най-напред икономическа. Това е област, която е с много развита икономика, благодарение на която се "подържат" други по-изостанали области в страната.

Политическата прогноза е смесена с историята. Ако референдумът бъде приет, то тогава световният мир и граници са застрашени. Кюрдите, които също искат да създадат своя самостоятелна държава с около 20-25-хилядно население, ще имат основание да се отделят без да бъдат "обезпокоявани" като нарушители на равновесието в Близкия изток. 

Позицията на България също може да очертае критични точки. Нашата страна в чисто исторически план може да се върне назад и да потърси отговорност от Великите сили за Западните покрайнини и Беломорска Тракия. В същото време в съвременната българската история се зараждат настроения за отделяне на Кърджалийско. Случаят "Каталуния" би дал този стимул.

Историята и политиката на Балканите вече е видяла случай на отделяне на област и превръщането ѝ в държавата Косово. Като основният конфликт за този акт е на верска основа. При каталунците желанието за отделянето им от "майка" Испания е икономическо и национално. 

Извън полуострова ни има политическо мълчание. Старият континент Европа мълчи деликатно за случващото се. Франция не би могла толкова лесно да защити испанци или каталунци, защото в самата държава има тенденции за отделяне на Бретон. Италия също е заплашена от такава идея. Причина за тишината, която пази Европа, е не само вътрешните интереси на държавите, а и външнополитическите. Не е ясно какво би последвало, ако се подкрепи само една от двете "страни". Ако бъде подкрепена Испания, то тогава каталунците като символ на революцията и независимостта ще бъдат смазани. Ако Каталуния бъде подкрепена, то тогава биха се разрушили "мостове" на международно равнище. 

Днес през целия ден имаше размирици в Испяния. Наложи се на определени места полицията да нахлуе и изземе урни, за да блокира вота, което се оказва не така "противозаконно". Испанската държава, част от която в момента е Каталуния, управлява областите си и всеки акт на неподчинение на политиката на страната позволява да противодейства. 

Каталунците защитават позицията си, че са област, която съществува от 18. век - историята и народът, който населява територията, позволява да се вземе решение за отделяне. 

Според политолози разместването на граници е "бомба със закъснител", тъй като така групи от обществото започват да отстояват различни правила, които може да са в разрез с политиката на страната им. Назряването на международен конфликт започва от вътрешнонационалните революции и се прехвърля на световната карта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK