Кметът на Благоевград и протестиращи си стиснаха ръцете в името на чистия въздух (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

400 човека пред Общината: Искаме да дишаме!

Приятелски протест в името на чистия въздух в Благоевград се проведе пред сградата на Общината.

Така самите протестиращи, които наброяваха 300 души, представиха гражданската си позиция е с едно единствено искане – да дишат чист въздух без маски на лицата.

Още в 12 ч. на обяд започнаха да се събират хора на площад „Македония“ като в 14 ч. те бяха пред Общината. Там ги посреща зам.-кметът Ясен Попвасилев, на когото протестиращите връчиха противопрашна маска.

Той заяви, че е съгласен с техните искания и че ще направи това, което възможно. Прибирайки се към работното си място Попвасилев постави маската на лицето си, с което предизвика аплаузите на множеството.

Веднага след него се появи и кметът Румен Томов, който бе посрещнат с възгласи „Искаме да дишаме!“.

Томов отправи покана към организаторите и желаещи да проведат диалог с него в кабинета му, но инициаторът на събитието Сергей Лазаров отказа да „бъде на топло“ и поиска открит разговор пред Общината – в присъствието на всички, дошли да покажат позицията си.

Силни думи бяха произнесени и от двете страни. Реплики, които не противопоставяха протестиращи и кмета, а по-скоро изразяваха еднакви виждания в името на чистия въздух.

Сред хората не се забеляза политическо присъствие или лицата на така наречените „редовни протестъри“.

Кметът бе категоричен, че в началото на 2020 година ще пристигнат две мобилни станции за измерване чистота на въздуха, които са подарък на Общината от един от големите мобилни оператори.

В основата на проблема с въздуха и ситуирането на една от станциите е БиоТЕЦ „Рубин“ – частен ТЕЦ, ситуиран в началото на Благоевград, за които многократно бе сигнализирано особено в социалните мрежи, че „трови“ града с мръсни пушеци, които съвсем не са предизвикани от биогориво.

ТЕЦ-ът бе обсъждан и на общинска сесия в мандата на предния кмет – Камбитов, когато съветниците се разединиха в мнението – едни поискаха затваряне на Централата, други казаха, че е невъзможно общината да прекрати бизнеса на частен инвеститор без доказателства, които би трябвало да са констатирани от други органи като РИОСВ.

Днес пред протестиращите Румен Томов обеща, че една от станциите ще стои пред ТЕЦ-а 24 часа, ще замерва въздуха в рамките на половин година.

„Става дума за чистия въздух, за всички нас. Когато хората са единни и си отстояват интересите, няма как да ги настиска някой“, заяви кметът в отговор на това, че гражданите са били ограничавани в желанието да протестират.

„Когато имаме резултати за нередности, няма как да бъде упражнен натиск“, допълни Томов.

Поне за празниците да дишаме чист въздух!, поискаха хората, сложили маски на лицата си.

„Трябва да има промяна на технологията. Знам, че във Виена има завод за пречистване на въздуха – като си направиш технологията както трябва, тогава работи и не пречиш на никого. Това е нашата цел, това е моята цел“, каза Томов.

А протестиращите отговориха: Ако има нещо – ще застенем зад вас! Целият град!

Знам, каза кметът.

„Никой не се отказва от чистия въздух“, допълниха гражданите.

„Когато някой не е доволен от нещо, то нека протестира и да изразява гражданска позиция! Това е за доброто за всички!“, допълни Румен Томов.

Това не го инициирам само аз! Това е за всички, пък обясни Сергей Лазаров, който говореше с кмета от името на всички хора.

„Трябва да го направим всички – заедно! Трябва всички да се променим“, каза Томов, който получи следния отговор:

„Разчитам на Вас – кмете, това е приятелски протест, а не срещу вас.“

„На мен и на вас не ни харесва положението – заедно ще се обединим“, каза Томов.

Не вярвам на институцията РИОСВ – явно си е продала душата на дявола! Преди две години не излязох да протестирам, защото ме натискаха. Не съм имала политически натиск, а икономически, сподели Лазаров.

Кметът каза, че ще има и проверка на строителните дейности в района на ТЕЦ-а, за които гражданите казват, че са незаконни.

„Всички е възможно да се случи, когато има желание, нали не очаквате за месец да изчистим града. Никой производител не можеш да го принудиш да работи по технология, но въпросът е да отговаря на европейските изисквания“, каза Томов.

Те не отговарят на технологията, но сигурно и Вас Ви натискат…, изрази съмнение Лазаров, който бе оборен:

„Не!“, категоричен бе кметът.

Дискотиран бе и проблемът с трафика:

Транспортният трафик има проблеми заради изпълнения на кръгови кръстовища. Ще се срещна за органите, които отговаря, за да помислим за облекчение на трафика. Аз знам една азбучна истина – че където имаш засилен пешеходен поток, не трябва да правиш кръгово!, обясни Томов.

А хората заявиха: „Докато дойдат мобилните коли, няма да протестираме.“

БиоТЕЦ-ът е огромен проблем, защото не гори само био отпадъци, а парцали от шивашки цехове. А отпадъкът го хвърля в река Бистрица, няма депо за отпадъчен материал, поясниха протестиращите.

Лазаров допълни: „Политиците в България трябва така да направят, че да не ме интересува политиката – това означава, че аз трябва да бъда защитаван, да живея добре, да съм осигурен, да дишам чист въздух, за да не се меся в делата им. Данъците ще ги плащаме, но искам да защитят въздуха.“

В завършек Румен Томов отговори:

„Аз преди всичко съм гражданин, а след това кмет. Аз живея в този град и не ми е безразлично какво става. Аз се радвам, когато има такива протести, защото това е мнението на хората – това, което искат от кмета и управляващите. Когато животът е спокоен и подреден, тогава човек живее по-добре и няма да се интересува от делата на ръководителите. Човекът е най-важният елемент в цялата държава.“

ВИДЕОТО Е БЕЗ МОНТАЖ!

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Честито!06:52 - 20.12.2019
Честито!Ще има измервателна станция, която да измерва въздуха 6месеца.Ксто има вече данни сигурни ,че наистина въздуха е мръсен,тогава ще започнат да мислят как да се решава проблема.Значи имаме поне 6месеца да дишаме изобилно и да се тровим качествено !Късмет на всички!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK