Картината на Александър Стаменов за единствената битка за освобождението на Неврокоп

Източник: Национален военно-исторически музей

106 години от освобождението на Неврокоп от османско владичество

Картината на Александър Стаменов за единствената битка за освобождението на Неврокоп и региона

Картината за освобождението на Неврокоп, която се намира и днес във Военно-историческия музей е от художника Александър Стаменов. Той е роден на 18. февруари 1905 г. в Кукуш. Завършва Държавната художествена академия през 1926 г. в класа на проф. Никола Маринов. Картината е озаглавена „Подвигът на майор Топалов от 9-и пехотен полк на 15. октомври 1912 г. на връх Костадин“.

По данни на Военно-историческия музей в гр. София, картината изобразява майор Тополов, който с извадена сабя предвожда пехотната част в атака. В долната й част има надпис „Ал. Стаменов 943“. 

Картината е рисувана с маслени бои на платно и е с размери 116х89. Данните от музея, взети от Георги Джамбазов от директора на НВИМ, доц. д-р С. Пенкова, сочат много подробности, проучени от петнадесет източника. Интересното за картината е, че тя е с дървена подрамка с клинове. Получена е от Щаба на войската през 1944 г. и е раставрирана.

Картината изобразява боя на връх Костадин на 15. октомври 1912 година, която битка е част от настъпателните действия на Родопският отряд /1-ва и 3-та бригада от Втора пехотна Тракийска девизия/ срещу Османския Струмски корпус.

Командирът на 3-та бригада от 2-ра пехотна девизия на 15. октомври 1912 година заповядва на 39-и пехотен полк да настъпи към река Каменица и да заеме позиция от двете страни на река Места от връх Джегал до с. Ковачевица, а 27-и пехотен Чепински полк да прати в странично прикритие от Банско по билото на Пирин, като с останалите части да настъпи до с. Обидим, където да бъде използван като маневрени войски.

По това време настъпва и дясната колона от 9-и Пловдивски полк по пътя за махалата Бозалан /днес с. Орлино/ - с. Сатовча, като изпраща една рота със странично прикритие. Към 3 ч. и 30 мин. след пладне изпратеният от колоната разузнавателен отряд-полурота от 8-а рота се натъква на турски групи, заели позиция северно от връх Костадин.

Картината е епична и впечатляваща. Тя изобразява битката на връх Костадин, който е разположен североизточно от Неврокоп /днес гр. Гоце Делчев/ и овладяването на този връх предрешава в голяма степен последващото Освобождение на града Неврокоп. Неслучайно наричат тази битка „Родопската Шипка“. Полуротата отхвърля групите в подножието на връх Костадин, но се натъква на табор турски войници, окупирали се на върха. Разузнавателният отряд е усилен с 15-а и 16-а рота, а 6-а рота остава в дружинна поддръжка.

На позиция застава и скорострелна планинска батарея, а друга батарея с останалите роти от колоната застава в сборен ред зад левия фланг. Бойната част настъпва устремно и към 5 часа достига на места до 100 крачки от турските окопи, но поради силния огън на противника настъплението е спряно. Артелерийският взвод открива огън в подкрепа, но веригите не се вдигат в атака.

Роденият в гр. Калофер през 1867 година майор Никола Топалов - командир на 4-а дружина от 9-и пехотен Пловдивски полк, удължава бойния ред с 6-а рота и сам излиза напред, повеждайки атаката. На картината се вижда как увлечени от смелия си командир, войниците се впускат смело напред.

Турците не устояват да изчакат атаката „На нож!“ и побягват. Останалите в окопите са убити от ножовете на атакуващите ги българи. В боя обаче е прострелян от неприятелски куршум и майор Топалов. Турските загуби са един офицер и 15 убити, а колоната изгубва майор Никола Топалов и 4-ри войника, а други 4-ри са ранени.

Картината на Александър Стаменов е величава картина за освобождението на Неврокоп и региона. Изобразява продължителното настъпление, което до вечерта на 15. октомври авангардът заема с. Сатовча, а главните сили заемат и се разполагат на височината, северно от селото.

В следващите дни настъплението продължава, но битката на връх Костадин в Родопите си остава решаваща за освобождението на град Неврокоп и региона, а ценната и вълнуваща картина на художника Александър Стаменов - апотеоз на величав героизъм.

 

Автор: Мария Мавродиева

Начален учител в Първо ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Гоце Делчев

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK