„Алфа Рисърч”: ГЕРБ прибавят 1,5% подкрепа, поддръжниците на президента намаляват

Снимка: bTV

При избори днес ГЕРБ ще е първа политическа сила, като спрямо март партията на Бойко Борисов качва 1,5% подкрепа до 24,5%, следвана от БСП с 20,1%. Това показват данни от национално представително проучване на „Алфа Рисърч”.

Обединените патриоти отбелязват лек спад (до 5%) и почти се изравняват с ДПС (4,9%). „Воля” и „Демократична България” са под бариерата за влизане с по 2,2%. Още 6,1% подкрепят други политически сили. Една трета от запитаните казват, че не желаят да гласуват.

Високият дял на хората, усещащи се непредставени от настоящите парламентарни партии, показва, че въпреки неуспешните опити от последните години, все още има потенциал за нови политически субекти, отбелязват авторите на изследването.

Президентът продължава да е политикът с най-висок рейтинг в държавата (54%), но в сравнение с март губи 5 процентни пункта. Увеличава се делът на колебаещите се в преценката за неговата дейност.

Бойко Борисов е най-одобряваният партиен лидер (с 37,2% одобрение), следван от Красимир Каракачанов (25,2%) и Корнелия Нинова (23,3%), като обаче и двамата губят популярност. Ръст, за сметка на това, се отича при Валери Симеонов.

Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева са тримата министри с най-висок рейтинг. През юни външният министър измества от тройката военния, който заради ръста на негативните мнения след трагичния инцидент край Пловдив, минава на пета позиция. Като цяло, оценката е, че правителството не показва резултати от реформи в основни сектори.

Геополитическо

Мнозинството от българите (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него, а не Русия. Като резултат, второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%)

Въпреки че нито един от двамата висши държавници не успя да посочи конкретни резултати от посещението си в Русия, 43% от българите са убедени, че Румен Радев е бил успешен и е постигнал позитивни резултати, докато за Борисов така смятат едва 26%.

Темата „Белене“ продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа задължително трябва да бъде построена, но за мнозинството икономическият фактор е решаващ – според 59% проектът си струва да се реализира само, ако е икономически изгоден.

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция Алфа Рисърч. Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17 – 25 юни 2018г., чрез пряко стандартизирано интервю лице-в-лице, сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK