Карта ще показва къде живеят най-бедните роми в Кюстендил

снимка: infomreja.bg, архив

Карта с кварталите и местата, където ще живеят най-бедните и социално уязвими роми, ще бъде подготвена следващата година. Това стана ясно на провелото се заседание на Областния обществен съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси. Картата ще бъде изготвена на база европейски критерии и метод, който да определи кои роми ще бъдат отбелязани на нея.

От 1992-година ромите в региона са се увеличили от 6057 души на 8305. 16% от безработните в областта са жители на кв. "Изток". На срещата бе съобщено,че 90% от обитаваните жилища в квартала са незаконни. Четири от училищата в Кюстендил не са пожелали в тях да учат деца от ромски произход.

"В село Слокощица има 4-етажна административна сграда, която пустее от 15-на години, обособена като хотелска част, в град Бобов дол има жилищни блокове, в които и 1 жител не живее. В тях вероятно няма да се върнат работниците, защо там да не концентрира ромско население и хора от социално слаби групи", каза областният управител Любомир Анчев. Според него, ако там има живот ще се запазят сградите и до някаква степен ще има облагородяване, но трябва да се внимава да не се повтори ситуацията със злополучния блок 20 в Ямбол, който буквално бе "разкостен" от мургавите си наематели.

Арх. Невяна Негревска, гл.експерт в Дирекция ”Административен контрол,регионално развитие и държавна собственост”, предложи от името на областна администрация в националната стратегия за интегриране на ромите до 2020 година да залегнат оперативните програми.

При изготвянето на програмите ”Регионално развитие”, ”Развитие на човешките ресурси”,“Околна среда”, „Конкурентноспособност”, “Административен капацитет”, “Транспорт” да се предвидят програми, насочени към ромските етнически малцинства и да се изготвят мерки, по които да кандидатстват общините и ромски неправителствени организации.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK