Румен Петков: По случая „Чората” петимата служители са действали в рамките на закона за МВР

Снимка: Infomreja.bg

По т.н. случай „Чората” от 2005-а година, при който задържаният умира, прокуратурата, след много сериозен анализ на събраните данни, прекрати делото, защото се опря на чл.12 от НК, който много ясно казва, че не е престъпно деянието, причиняващо вреда на лице, извършило престъпление при задържането му.

Това заяви на пресконференция в Плевен вътрешният министър от тогава и настоящ лидер на ПП АБВ Румен Петков.

Той уточни, че ако на човек, извършил престъпление, се причини някаква вреда при задържане от служители, служителите не носят отговорност. Ако те /служителите/ са превишили необходимите мерки за задържането, виновният носи наказателна отговорност, при положение, че е действал умишлено.

Петков припомни, че тогава като министър е взел много ясна и категорична позиция, че те са действали в рамките на правомощията, вменени от закона за МВР. Той отбеляза, че за съжаление впоследствие това постановление на прокуратурата беше отменено и се започна съдебно преследване на тези хора.

Преди няколко дни се появява някаква информация, че и петимата служители са осъдени на по 7 години. Румен Петков е разговарял с техни близки, които и досега твърдят, че не разполагат с обвинението, включително и задържания вече в благоевградската дирекция. Невръчването на обвинението и същевременно задържането на човека е много смущаващо и, според Петков, това е случай, който със сигурност ще отиде в Страсбург. По думите му, ако има такова решение, то казва на обществото – „съдът налага въздържателно поведение върху служителите на МВР. Съдът им казва бездействайте и не бъдете активни, ако не искате да си нямате неприятности. Крайния ефект от такъв тип решения ще е бездействието на полицаите и обществото и гражданите ще бъдат все по-малко и по-малко защитени.”

Според Петков е лесно да ругаем полицаите и полицията, но когато те защитават служебния си дълг, държавата трябва да е до тях. Когато тези хора са направили тежкия си избор да служат на държавата, а държавата ги е загърбила, унизила незаслужено, наказала - резултатът е трагичен. Това съдебно решение казва на всички полицаи – „Момчета и момичета, бездействието е по-добро за вас, отколкото действието при което престъпник може да пострада”.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK