Домашното насилие вече е престъпление с промени в Наказателния кодекс

Снимка: Infomreja.bg

Всички форми на домашно насилие вече са престъпление, след като парламентът даде дефиниция на "домашно насилие" в окончателно приетите промени в Наказателния кодекс. Престъпление, извършено в условията на домашно насилие, е такова, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права. Определението ще се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено спрямо съпруг или бивш съпруг, лице, от което жертвата има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство, или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.

Законопроектът бе внесен от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители. Той бе обещан от управляващите, след като Конституционният съд реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. Това бе предшествано от кампания срещу конвенцията, която бе започната от крайни евангелисти и бе продължена от ВМРО и БСП.

Следене и насилие – затвор до 5 години

Депутатите решиха наказанието за принуда в условията на домашно насилие да е между 3 и 10 години затвор. Който противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие, също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация. Според приетата дефиниция "следене" е поведение със заплашителен характер, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до 5 години.

Насилственият брак ще се наказва с лишаване от свобода до 6 г.

Насилственото сключване на брак ще се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Наказанието ще се налага и на лице, което отвлече другиго с цел да го принуди да встъпи в брак, както и за склоняване за преминаване на територията на друга държава. Със затвор от 3 до 8 години ще бъде наказанието, когато деянието е извършено от родител, друг сродник или настойник по отношение на непълнолетно лице и по отношение на две или повече лица.

Няма да може да се оттегля иск за телесни повреди

Преследването за телесни вреди ще започва по иск на жертвата и тя няма да има право да го оттегля. За закана за насилие е предвидено наказание до 6 години затвор, когато престъплението е насочено срещу личността или имота на лицето. За закана в условията на домашно насилие обаче е необходимо заканването да е създало основателен страх, че може да бъде осъществено.

Вдигат се и глобите за родители, които след развод отказват на бившата половинка да вижда детето, до 10 000 лв.

Всяка четвърта жена е жертва на домашно усилие

Всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си според официалните данни. Данните от седем окръжни съдилища в периода 2012 – 2014 г. показват, че 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7% - при съучастие на мъже и жени, и едва 2% - само от жени. В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата, в 31% - от друг познат мъж, и само в 9% от убийствата са извършени от непознат. Две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.

"Направихме изключително важно послание към всички онези жени и деца, които са малтретирани вкъщи. Това е един удар срещу домашното насилие. Радвам се, че благодарение на работата на правната комисия и на всички, които участваха в работната група – всички колеги от всички парламентарни групи, успяхме да постигнем този резултат. Това е стъпка в правилната посока. След като постигнахме такова единодушие по един важен закон, пред нас има възможност отново да работим единно в името на българските граждани", заяви Цвета Караянчева след окончателното приемане на текстовете./ dnevnik.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK