Каракачанов: Процедурата за доставка на следващите 8 самолета Ф-16 предстои

Снимки: МО

"Изпратено е писмо за информация, а не писмо за процедура за започване на преговори за още бойни самолети"

Информацията за новите бойни самолети е в Проекта за инвестиционен разход, гласуван от Народното събрание. Това каза министър Красимир Каракачанов днес, 20 септември, в Пловдив в отговор на въпрос на журналисти за закупуването на още 8 бойни самолета и политическия дебат около тях.

„Изпратено е писмо за информация, а не писмо за процедура за започване на преговори за още бойни самолети. С писма е поискана информация за наличности, срокове и цени, както за самолети, така и за трикоординатни радари (един проект, който дълго време отлежава в Министерството на отбраната). За радарите е поискана информация не само от американска страна, а и от други водещи фирми и от някои от тях вече има отговори“, заяви Каракачанов.

„Проектът за инвестиционен разход е гласуван за 16 самолета, първите 8 са при тези условия, следващите 8 ще са при други условия, които ще са обект на друг договор, който ще премине през съответната процедура през Министерския съвет и Народното събрание“, допълни той.

„След като имаме сключен вече един договор, всяка следваща сделка със САЩ на ниво правителство оттук нататък ще става по системата на разсроченото плащане“, подчерта министър Каракачанов.

В рамките на изложението „Хемус - 2020“ министър Красимир Каракачанов проведе среща с министъра на отбраната на Камерун Жозеф Бети Асомо, който е в Пловдив със своя делегация. Министър Красимир Каракачанов проведе и поредица срещи и разговори с много от чуждестранните и български участници в изложението.

Трима заместник-министри откриха традиционния Индустриален форум, който се провежда в рамките на 14-ото изложение за отбранителни продукти и услуги: Анатолий Величков от Министерството на отбраната, Стамен Янев от Министерството на икономиката и Петър Николов от Министерството на образованието и науката. В словото си при откриването заместник-министър Анатолий Величков подчерта значението на индустриалното сътрудничество в проектите за модернизация на Въоръжените сили.

„Предоставянето на доказателства за индустриално сътрудничество с български юридически лица, които оперират в сферата на сигурността и отбраната, ще бъде задължително изискване във всички подобни проекти. Това е разписано вече в проектите за строителство на двата нови кораба и придобиването на нова бойна машина за Сухопътните войски“, каза заместник-министър Анатолий Величков.

Междуведомствените работни групи ще преценяват доколко заявеното българско участие отговаря на реалното. Пред тях стои и предизвикателството да оценят обема на декларираното индустриално сътрудничество, поясни още той.

Сред основните теми на изложенията и дискусиите на Индустриалния форум е участието на страната и българската отбранителна индустрия в европейската програма за отбранителна промишлена индустрия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK