Каракачанов предлага четири спешни мерки в полза на земеделците

Снимка: МО, архив

Едно от предложенията му е за забрана за внос до изчерпване на българската продукция

Четири спешни мерки за подпомагане на част от български земеделски сектор внесе в Министерски съвет вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов вчера, 9 април 2020 г.

Предложенията са изработени след редица проведени срещи и разговори с производители на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и др. и със специалния принос на аграрния експерт и производител Красимир Кумчев.

Ето какво предлага Каракачанов:

1.           Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски.

Промените да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани.

2.           Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответния личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избягнат евентуални злоупотреби.

3.           Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да разшири обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и средния бизнес, като тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника плюс социалните осигуровки.

4.           МС задължава министърът на икономиката Емил Караниколов по предложение на МЗХГ временно да спира вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона на прибиране на българските плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK