Каракачанов: Необходима е цялостна програма по проблема с гетата

Снимка: МО

Необходима е цялостна програма за решаване на проблемите с незаконните гета и такава ще бъде внесена в Министерски съвет. Това каза пред журналисти в пловдивското село Войводиново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес, 8 януари 2019 г.

Полицията си върши работата, няма да се допусне саморазправа, подчерта още министърът на отбраната Красимир Каракачанов след срещата си с оперативния щаб, сформиран в пловдивското село Войводиново във връзка с инцидента с 33-годишния военнослужещ Валентин Димов и напрежението от последните дни.

На срещата са били обсъдени мерки, които местните власти ще предприемат в населеното място. Присъстваха директорът на ОД МВР Пловдив старши комисар Атанас Илков, кметът на населеното място Димитър Тосков, кметът на Община Марица Димитър Иванов, командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев. „Трябва да се действа сериозно, твърдо, без каквито и да е компромиси и да се разбере, че държавата е на мястото си“, посочи още министърът на отбраната Красимир Каракачанов и допълни: „Хората не са длъжни да търпят една част от населението да има само права, да не иска да разбере, че има и задължения и трябва да спазва закона“.

По думите му - полицията е действала изключително професионално и бързо и е задържала нападателите, които са се укрили след инцидента.

Състоянието на пострадалия военнослужещ е стабилно, той е със средна телесна повреда, предстои му операция, след което може да бъде изписан до няколко дни, каза още министър Красимир Каракачанов. На път за Войводиново той посети 33-годишния ефрейтор Валентин Димов в здравното заведение в Пловдив, където е настанен. Всички разходи по възстановяването му ще бъдат поети от Министерството на отбраната, посочи още министърът. Той бе категоричен, че нападението е било брутално, нагло, нападателите са действали като хора, които знаят как се вършат подобни престъпления.

Нападнатият войник е изключителен професионалист, подчерта командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев. „Той е ефрейтор, с 12-годишен стаж, от бойно формирование – парашутист разузнавач. За службата си в страната и зад граница  е получавал множество награди. Не видях да има наказания, има само поощрения. Той е  трудолюбив, изпълнителен, скромен военнослужещ”, каза бригаден генерал Явор Матеев. Той разказа, че при нападението ромите са действали „брутално професионално”: военнослужещият е нападнат в гръб, якето му е използвано така, че ръцете и главата му да бъдат вързани; удрян е по най-зверски начин, докато той не е изразил агресия спрямо тях. „Случаят е изключително неприятен“, допълни бригаден генерал Явор Матеев. Военнослужещият няма сериозни поражения, които да доведат до последващи проблеми за него и службата. Направено е всичко необходимо той и семейството му да се чувстват спокойни, каза още командирът на бригадата.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и оперативният щаб отидоха и в ромската махала на Войводиново, в която нямаше нито един човек. Там днес започват проверките за незаконни постройки, незаконно настаняване, както и проверки, свързани с електроснабдяването, пожарната безопасност, строителството и т.н. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK