Кабинетът Борисов 3: Всички оставки досега

Снимка: МС

Първата оставка бе подаден още в първите месеци на третия мандат

Третото правителство на Борисов се закле пред Конституцията през май 2017 г. с победа в изборите и съставяне на коалиционното правителство между ГЕРБ, НФСБ и ВМРО.

Първата оставка бе подадена още в първите месеци на третия мандат на Кабинета Борисов. Здравния министър Николай Петров, след разследване на bTV за сключени договори с дружества, свързани с партньора на дъщеря му, бе сменен от Кирил Ананиев, който от днес е министър на финансите на мястото на Владислав Горанов. Горанов пък от твоя страна подаде пожеланата от премиера оставка след като България успешно влезе в еврочакалнята, ала Горанов бе уличен в „безконтролност в хазартния бранш“.

На мястото на Ананиев застава директорът на „Александровска болница“ проф. Костадин Ангелов.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която се оказа позната с Гинка Върбакова, която искаше, не успя да купи ЧЕЗ, също подаде оставка, която обаче не беше приета и до днес Петкова управлява енергийното министерство.

Трима министри – транспортният Ивайло Московски, регионалният – Николай Нанков, и вътрешният – Валентин Радев, загубиха постовете си след катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души. Нанков обаче бе преназначен за зам.-министър на МРРБ, а на главния пост застана Петя Аврамова.

Вътрешният министър Радев бе сменен от главния секретар на МВР – Младен Маринов, който днес предава поста си на директора на ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски.

Транспортният министър Московски, който по време на мандата си изгуби сина си при инцидент на Боровец, е заменен от Росен Желязков.

Лиляна Павлова приключи с министерския пост след края на еврепредседателството.

Вицепремиерът Валери Симеонов си тръгна след изказване за протестиращите майки на деца с увреждания, в което ги нарече „кресливи жени, които спекулират с уж болните си деца“. Симеонов остана лидер на НФСБ.

Заради слаби темпове на работа в министерството поста освободи и социалния министър Бисер Петков, на негово място е Деница Сачева, която също не е особено уважавана от майките от „Системата ни убива“.

Правосъдният министър Цецка Цачева си тръгна след скандалите покрай „Апартаментгейт“ и „дупка, която си харесала за местоположение на свое жилище“. Цачева бе сменена на поста си от Данаил Кирилов, на когото преди седмица премиерът забрани да пише публикации в профила си във „Фейсбук“, заради саркастично отношение към бившия министър и настоящ втори лидер на „ДА България“ Христо Иванов, след акцията му на плажа „Росенец“.

Заради къщите за гости бе освободен земеделският министър Румен Порожанов, след който си тръгна и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, заменен от Лилия Иванова, която пък днес се раздели с поста си и бе заместена от Яна Топалова. Порожанов и Манолев бяха предадени на прокуратурата.

Земеделското министерство оглави Десислава Танева, а министерството на икономиката е ръководено до днес от министър Емил Караниколов. След днешните рокади на мястото на Караниколов сяда Лъчезар Борисов, досегашен заместник на Караниколов.

Под прицела на обвинението попадна и екоминистърът Нено Димов заради водната криза в Перник. Днес МОСВ е управлявано от Емил Димитров – Ревизоро.

От министерството на туризма си тръгва и Николина Ангелкова, която ще бъде сменена от Мариана Николова, която застана на вицепремиерския пост на Симеонов.

Министерства:

 

Снимка: БГНЕС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK