Каракачанов на 125-годишнината на ВМРО: Нямаме време за губене! Вървим смело напред!

Снимки: ВМРО

В София пред Паметника на революционерите от Македония, Одринско и Тракия, отдали живота си за целокупна България, се проведе честване на 125 години от основаването на родолюбивата организация ВМРО.

В словото си вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО, Красимир Каракачанов отбеляза, че Организацията от създаването си досега се бори за отстояването на историческата истина за българщината в Македония. Нито един българин, където и да се намира по света, не бива да бъде мачкан и да бъде каран насила да се чувства друг освен българин, заяви Каракачанов.

В тази връзка той направи аналог как в днешно време се опитват да ни налагат чужди, небългарски ценности, срещу което ВМРО твърдо се противопоставя. Нямаме нужда от нови ценности, каквито се опитват да ни налагат, продължи Красимир Каракачанов и обясни какви са нашите: уважение към език, народ, семейство, Родината. Всичко останало, по думите му, е на следващо място.

В годините назад, а и сега, се говори дали сме ориентирани на изток или на запад. Още Тодор Александров го е казал в 1920 г. „ВМРО не обръща своите погледи нито на изток, нито на запад, ни другаде, тя разчита предимно на своите сили, не става оръжие никому и не ще позволи никой да си служи с нейното име и престиж за лични или други цели. Досега тя е показала и ще докаже това и в бъдеще, че в своите дела изхожда от интересите на борческа Македония и българското племе“, цитира Каракачанов.

Той заяви, че днес при участието на ВМРО вече година и половина в управлението, нещата започват да се случват, но за съжаление не с темповете, които ни се иска. Вътрешно коалиционни разправии единствено губят ценно време. Нямаме време за губене! ВМРО продължава да следва пътя, който е следвала в последните 125 г. Вървим смело напред, заяви лидерът на родолюбивата организация.

Във ВМРО не се влиза заради пост и облага, а ако имаш желание да служиш на българската национална кауза. Да живее България, завърши словото си пред паметника Красимир Каракачанов.

Организационният секретар на ВМРО и народен представител от Обединени патриоти Юлиан Ангелов говори пред събралото се множество за приемствеността на каузата и идеалите на ВМРО. Той припомни чл. 3 от устава на старата организация, за да няма спекулации за това какви хора са живели в Македония и Тракия – българи.

Ангелов изрази голямо задоволство, че пред паметника да почетат годишнината на ВМРО са се събрали българи не само днешните граници на България, но и българи от Западните покрайнини, Македония, Украйна, Молдова.

Александър Гребенаров, председател на Македонския научен институт, заяви, че едно време никой не е и предполагал, че от тези шестима съзаклятника ще се потресе цялата Османска империя, визирайки основателите на ВМРО. Историкът припомни, че на първия устав и правилник на Организацията пише „Български македоно-одрински революционни комитети“, което и еднозначно определя какви хора са организирали и участвали в Илинденското въстание и какви хора са живели по тези земи – именно българи.

Народният певец Илия Луков изпълни песни, посветени на героите, отдали живота си в борбата за единна и целокупна България

На Паметника на българските революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия бяха поднесени цветя и венци.

На тържеството отбелязване на 125 години от основаването на ВМРО присъстваха лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, министърът на екологията Нено Димов, организационният секретар на ВМРО и депутат в 44-ото НС Юлиан Ангелов, народите представители Красимир Богданов, Атанас Стоянов, Александър Сиди, Борис Вангелов, Искрен Веселинов, доц. Милен Михов, Емил Димитров, Александър Сабанов, както и заместник-министрите д-р Султанка Петрова, проф. Николай Проданов и Стефан Балабанов, общински съветници, кметове, членове и симпатизанти на ВМРО, българи от Македония и Западните покрайнини, представители на Сдружението на родовете от Македония, СПС „Защита“, НСКЗВ „За честа на пагона“, Македонския научен институт, Национално движение „БГ Патриот“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK