Монаси изгониха игумена на манастира "Благовещение" край Копиловци

Снимка: Infomreja.bg

Твърдят, че отец Касиян направил канонични грешки. Той, че ги карал да работят!

Братята от манастира „Благовещение“ изгониха игумена, отец Касиян /68 г./, който в момента се намира в Жаблянския манастир. Именно Касиян беше в основата на започналия градеж на обителта през 2005 година. Монасите обработват стотици декари земя, отглеждат животни, а до този момент всяка изкарана стотинка от земеделие и животновъдство се вкарваше в градежа на комплекса. Репортер на ИНФОМРЕЖА успя да се разговаря с игумена за възникналия скандал с братята.

„Братята решиха, че им е трудно с мен. Такъв игумен, който ги кара да работят, не е угоден. Искат да си живеят по-свободно. В момента се намирам в манастира „Свети Йоан Предтеча“. Това беше първият манастир, който възстанових. Аз като младеж се опълчих срещу системата, отидох в Митрополията и казах, че искам да взема един запустял манастир, на който да посветя живота си. Те ми казаха, че нямам интерес, тъй като манастира имаше и дълг, около 7 хил. лв., който трябваше да изплатя.

Така започнах да се занимавам с животновъдство, божият храм се възстанови и дори прокарах трифазен ток. Постепенно взехме и техника, трактор, а по-късно, когато дойде демокрацията се преселихме в Копиловци. Там взехме и земя под аренда, но аз имах неблагоразумието, от наивност и глупост, да напиша още двама съсобственици. Това са йеромонах Климент и йеромонах Досипей“, разказва още отец Касиян.

В момента за игумен на „Благовещение“ е назначен отец Климент, който получил подкрепата на братята, около десет мъже. Стигнало се дори до намесата на полиция и прокуратура. Бравите на обителта били сменени, а отец Касиян няма никакъв достъп до манастира.  

„Изкараха ме какъв ли не. Изкараха ме, че лъжа, че злоупотребявам с финанси, че съм блудник, еретик...... Последното беше, че аз съм психично болен и трябва да бъда настанен в психиатрия. Аз ходих в София и ми дадоха документ, че съм напълно здрав“, разказва още игуменът.

Той е категоричен, че не мисли да предприема нищо. Моли се на Господ всеки ден и не таи мъст към никого.

„Стигна се до там, че дойде един духовник от Белград, Сърбия. Той искаше да поговори с братята за проблемите, които имаме. Те обаче го изгониха и един от монасите започна да ме блъска и ме изгониха и мен. Извикаха полиция все едно аз съм най-големия престъпник. Тогава този монах написа в показанията си, че аз три пъти съм го съборил на земята и съм го душил. Всичко обаче стана точно обратното, мен ме блъскаше. Дадох и аз показания“, обяснява още Касиян.

Братята от манастира са известни като старостилци - те не признават смяната на календара през 1968 год. и празниците, които отслужват се разминават с тези в останалите храмове в страната. Отец Касиян казва, че тази смяна на времето води и до смяна на ценностите.

„Преди известно време бях ръкоположен за епископ от едни неканонични хора. Излъгаха ме и аз свалих короната. В момента намерих изход, намерих легитимен синод, с който контактувам. Това е Руската православна автономна църква, която е позната по целия свят“, твърди още дядо Касиян. 

Потърсихме за коментар и новият игумен, отец Климент. След множество уговорки за разговор, той обяви, че отец Касиян не е изгонен. „Отец Касиян направи някои канонични грешки, които са тежки относно неговото свещенство. Първоначално отец Касиян се оттегли сам и след много кратко време се отказа“, обяви новият игумен на манастира „Благовещение“, отец Климент.

Той реши да не отговори на поставените от нас въпроси. Покани ни, за да ни предостави документи. За нас обаче остават неясни редица въпроси -  защо се стига до намесата на полиция и прокуратура, защо братята са избрали нов игумен при положение, че титлата е до живот, как и по какъв начин те продължават да извършват литургии и към коя църковна общност принадлежат.......?

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK