Капитанова положи клетва на площада в Гърмен, ГЕРБ съветниците напуснаха

снимки: infomreja.bg

Със скандал започна днес свиканата тържествена сесия на Общинския съвет в Гърмен с еднинствена точка - полагане клетва на новоизбрания кмет Минка Капитанова. Четиримата общински съветници от ГЕРБ Асим Адемов, Стоян Стругов, Ибрахим Джуркин и Верхад Ислямов преди да започне същинската част на заседанието със своя декларация обявиха, че не признават изборните резултати от проведения на 29 септември частичен вот в община Гърмен и напуснаха сесията. 

Те заявиха още, че ще оспорват в съда резултатите от изборите и ще настояват за тяхното касиране. В декларацията си съветниците от ГЕРБ подробно се обосновават за причините, според които искат касиране на вота.

Така днешното заседание на Общинския съвет в Гърмен, свикано от председателя Мурад Адем, се превърна в пълно фиаско. Край фонтана на площада в Гърмен бяха наредени 17 стола, според броя на общинските съветници, шест от които останаха празни и тържествената сесия бе проведена с 11 парламентаристи от ДПС, БСП и ВМРО. Освен съветниците от ГЕРБ от заседанието отсъстваха и двама техни колеги от ДПС - подалият оставка преди месеци от лидерският пост на партията в село Рибново - Мурад Бошнак, и Азим Бинджев.

Общинският съветник от ВМРО Георги Киримидчиев за пореден път също демонстрира подкрепата си към ДПС и БСП. Областният управител Муса Палев изпълни задължението си по произнасянето на клетвата, което се случи след напускането на четиримата съветници от ГЕРБ.

Депутатът Ахмед Башев също присъства на клетвата на Минка Капитанова, която от днес официално пое управлението на община Гърмен след неговите четири кметски мандата.

Общинската администрация, директори на детски градини и училища, жители от различни населени места според предварителния сценарий също бяха строени на площада в селото, за да аплодират полагането на клетва от новоизбрания кмет.

В изказването си депутатът Ахмед Башев в отговор на декларацията на ГЕРБ заяви, че шамарът, който е ударила партия ГЕРБ на народа, много болял и призова партията на Бойко Борисов да забрави да се явявя повече на избори.

Ето какво казаха в декларацията си общинските съветници от ГЕРБ на днешното тържествено заседание на Общинския съвет в Гърмен преди да напуснат:

"Ние, представителите на ПП ГЕРБ в община Гърмен, не признаваме проведените на 29.09.2013г. избори за кмет на община Гърмен за легитимни поради факта, че те бяха опорочени! Смятаме, че начинът, по който те бяха проведени ги прави незаконосъобразни.

Кандидатът на ДПС- Минка Капитанова, подкрепен от БСП, ВМРО и АТАКА, беше избран при драстични нарушения на изборния кодекс:

 1. Гласуването бе извършено с прозрачни бюлетини, преднамерено поръчани като такива от Общинска администрация - Гърмен с цел манипулиране и контролиране  вота на гражданите.

 2. В деня на изборите се извършваше явно контролиране на вота от страна на кметове, кметски наместници, общински служители и депутата от ДПС - Ахмед Башев. Тук е мястото да споменем, че депутатът Башев обяви точен резултат преди да приключи изборния ден. Той знаеше точния брой на контролираните от тях гласоподаватели.

 3. Налице са сериозни разминавания между данните от протоколите на СИК и този на преброителната комисия, което предполага възможността да бъде  приведена в действие т.нар. „Индианска нишка”, която е забелязана на няколко места в общината

 4. Цялата предизборна кампания на кандидата на ДПС бе белязана с насаждане на страх и заплахи за уволнения и отмъщение от страна на депутата, кмета на общината и общинска администрация към онези, които не се подчиняват на волята им. Неслучайно община Гърмен стана известна в страната като „общината на страха”

 5. През цялата предизборна кампания, включително и в национален ефир,кандидатът на ДПС и депутата Ахмед Башев си позволиха да разделят хората на етнически и религиозен принцип, което е недопустимо, противоконституционно и подсъдно.

Гореописаните нарушения на изборните правила, извършени по време на кампанията и в самия изборен ден, са достатъчни основания за касиране на изборите. Именно затова сме внесли жалба за касирането им до Административен съд-гр.Благоевград.

Именно затова, ние, общинските съветници от ПП ГЕРБ, смятаме, че кмет на община, избран по такъв недемократичен и незаконен начин не може да е легитимен и в знак на протест напускаме заседанието на ОбС.

Призоваваме всички свободно и демократично мислещи колеги общински съветници да напуснат сесията и да подкрепят хората в общината и свещеното им право на честно, открито и  демократично управление!" 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

lud pomak23:47 - 08.10.2013
ako mi padnat bashev i minka ke im eba maminata kavurska predatelska
Шенгов22:03 - 08.10.2013
Най-слабия студент в Лесото стана директор на горското в Гърмен чрез Герб а работеше за ДПС.Шенгов ти си бокл.. долен
znae617:03 - 08.10.2013
bei zer ima xora i za edin xambyrge da sa sa prodali
до хахахаха01:32 - 08.10.2013
мутьо нали не искаш да кажеш че един хамбургер и един джип са на едни пари ????Внимавай за захар в резервуара

FACEBOOK