Кандидат-кметът Владимир Москов: Община Гоце Делчев има готови проекти за над 120 000 000 лева

Кандидат-кметът Владимир Москов, снимка: Община Гоце Делчев

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Завършва висшето си образование в Югозапад­ен университет „Неофит Рилски“, специалност „Пре­дучилищна педагогика“. След завършването на висшето си образование е на работа в Комсомола. През 1990 г. започва работа като детски учител. През януари 1993 г. е избран за пред­седател на Общинския съвет на град Гоце Делчев. През 1995 г. е избран за пръв път за кмет на Гоце Дел­чев, като след това винаги печели доверието на своите съграждани на всички следващи местни избори.

 

Вие сте кмет на об­щина Гоце Делчев вече пет мандата. Кои са най-големите предиз­викателства пред Вас за тези години като градоначалник?

Това бяха едни години, отдадени на гражданите, на хората от общината. В този период се случиха доста сериозни неща за нашата община. От­вори се границата и пътят Гоце Делчев – Драма. Също така на 95% се изгради цяла­та ВИК-мрежа — канализа­ция и водопроводи, които до­сега не бяха правени нито на територията на града, нито по селата. Изградена беше и пречиствателна станция за питейна вода, благоустроиха се големи части от града и селата и най-важното, което се случи е сериозната подк­репа, оказана от общината за развитието на икономиката, разкриването на нови ра­ботни места и привличането на допълнителни инвестиции. Гоце Делчев е сред общините с най-ниска безработица!

Също така се запазиха толерантните отношения между хората от различни религии и етноси и реално нашият принос в тези двадесет години е да се запази спокойствието и добрите, толерантни и равнопоставени отношения между хората.

 

Вие се кандидатирате за нов мандат и търсите доверието на съг­ражданите си. Каква е визията Ви за раз­витие на общината в следващите няколко години?

Първо искам да кажа, че в пос­ледните четири години, говоря за последния мандат, ние привлякохме допълнително близо 50 ми­лиона лева и спечелихме над 40 проекта, сред които са и средствата за обновяване на градския парк и парк "Пано­рама“, както и близо 56 улици на терито­рията на общината.

Също така се под­мени водопроводът и се асфалтираха пътищата във всич­ките села под 2000 жители. Почти няма­ме населени места, в което да не е изг­радена канализация и водопровод. Обно­виха се две гимназии, три основни училища и четири детски гра­дини на територията на общината. Отвори се също така втора клетка на депо за твърди отпадъци, обнови се и оборудването на много профилната болница в града.

Пред пускане на спор­тна зала сме, а това е голя­мо желание на много млади хора и спортисти от града ни. Ако получим доверието на гражданите за следващ мандат, имаме подготвени про­екти за над 120 милиона лева за подкрепа на бизнеса и инфраструк­тура, за благоустрояването на кварталите ,Юг“, и „Дунав“. По този начин целият град ще бъде обновен. Основно в две от най-големи села, кои­то останаха извън европейс­ките проекти, изцяло ще подобрим инфраструктурата — асфалтиране, корекция на реките, тъй като през селата минават основни притоци на река Места и много често има проблеми при обилни валежи. Ще използваме ак­тивно и програмите за тран- сгранично сътрудничество България – Македония и България — Гърция за оси­гуряване на допълнителни средства за инфраструктура. Но най-важното нещо, което ще продължим да правим е да подкрепяме малкия и средния бизнес и хората, кои­то осигуряват работа, защото без икономика, без работата на фирмите няма да има и стабилност в общината.

 

Какви са предимствата на община Гоце Делчев, на които Вие ще заложите в програмата си?

Икономичес­ките са свър­зани със стабилната и квалифи­цирана ра­ботна сила. Ние имаме достатъчно територия, в която мо­жем да прив­лечем допъл­нителни инвеститори. Голям ре­зерв е и раз­витието на селския ту­ризъм. Има­ме села със стари тради­ции, занаяти и обичаи. Също така голям резерв за община­та е и раз­витието на село Попови ливади, кое­то е най-но­вото село в Бългаоия, но то е с курор­тно значе­ние. Там имаме проекти за над 15 ми­лиона лева за подобряване на инфраструктурата. Това е един великолепен планински курорт, който още през 1967 година е обявен за климати­чен курорт. Изцяло е свързан с подобряването на дихател­ните дейности на човека. Това са допълнителните ре­зерви на общината, но основ­ният резерв е използването докрай на квалифицираната работна сила.

 

На централно ниво бяха утвърдени леви стандарти за местно управление. Как те са отразени във вашата прог­рама и на лице ли са условия в общината за тяхното прак­тическо реализиране?

Левите стандарти за мес­тно управление са много практични, защото са изв­лечени от практиката и оп­ита на общините, които са управлявани от кметове на БСП и лявото пространство. Определено мога да кажа, че разликата между нас и всички остана­ли е, че ние сме отворени към проблемите на хората. Изпъл­няваме задачи­те, които те ни поставят, без да налагаме наши приори­тети, които са в разрез с тези на хората. Раз­читаме на близката работа с тях и решаване на реалните им, ежедневни, проблеми, а не само дългосрочно мис­лене. Разбира се, трябва да се мисли и в перспектива, но първо трябва да се ре­шат днешните проблеми на хората и се да се мисли за в бъдеще да се създадат усло­вия за по-малко проблеми в ежедневието на гражданите, както и да се осигурят дос­татъчно нови работни места за младите хора.

 

Тютюнопроизводството е един от основните поми­нъци на хората в община Гоце Делчев. С оглед на нис­ките изкупни цени, какви са алтернативите пред хората?

Пазарът показва какво трябва да се гледа. Има се­риозно насочване към зеленчокопроизводството в общи­ната. Въпреки това, смятам, че и всичко зависи от нас, пряко като ръководство, ще направим всичко, което е по силите ни тази култура да бъде подкрепяна, защото тя е най-доходоносната. Надя­ваме се малко да се отворят и пазарите на страната в из­точна посока, защото искаме тютюнопроизводството да си остане стандарт и препи­тание на земеделците.

 

Кандидатите на ГЕРБ изтъкват, че биха работи­ли по-добре с централната власт. Вие сте работили с не едно правителство, как­ви са впечат­ленията ви от работата с различните правителс­тва?

Аз съм работил с де­сет различни правителства – леви, десни, на ГЕРБ, на НДСВ. Има­ло е моменти и на недоброжелателно отношение към опози­ционни кмето­ве, но трябва да кажа, че когато се говори открито и отворено и не се спекулира политически не­щата се получават. Просто трябва да се поставят проб­лемите на хо­рата пред цен­тралната власт и те да се ре­шават. Кметът първо е кмет и след това политическо лице. Затова аз винаги съм се ръководил от проблемите на хората и това как да ги реша, неза­висимо какво управление е било, за да има резултати от работата ми.

 

Какво искате да кажете на избирателите в община Гоце Делчев?

Първо искам да им благодаря за годините, в които сме работили заедно. Също искам да кажа, че в мое лице и в това на моя екип хората могат да раз­читат на сигурност, на раз­витие и откритост. Не на последно място хората от об­щина Гоце Делчев трябва да знаят, че съм един от тях, та­къв, какъвто съм бил винаги през последните 20 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK