Камикадзето бил поне 4 дни в България

снимки: МВР

МВР разполага с данни, че атентаторът камикадзе, който взриви автобус на летището в Бургас, е стоял в България не по-малко от 4 и не повече от 7 дни. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на брифинг на летището в Бургас, цитиран от dnes.bg.

"Не можем да изключим възможността за логистична подкрепа, оказана от българска територия", коментира МВР шефът.

Той припомни, че мъжът камикадзе е бил с фалшиви документи в България. По думите на Цветанов атентаторът е мъж на около 36 години.

Мъжът камикадзе по никакъв начин не е могъл да предизвика съмнения на територията на летищния комплекс. Влязъл е с голяма раница на гърба, не се е различавал от останалите туристи, разясни Цветанов.

Той призова гражданите, които имат информация или познават мъжа камикадзе, да се обадят в най-близкото поделение на полицията.

В момента се извършва ДНК експертиза на останките от тялото му, каза вътрешният министър и добави, че такава процедура се прави и на загиналите на място при взрива. 

"В момента огледите продължават и се надявам до 14 часа днес да приключат, а към 18 часа летището да бъде отворено и полетите да бъдат възстановени", посочи министърът.

Всички пострадали при атентата вчера са транспортирани и са кацнали на летището в Тел Авив. 

Мерките за сигурност са повишени навсякъде. От сутринта е имало два обезпокоителни сигнала от граждани - единият за летище Варна, а другият за курорта "Златни пясъци".

"Всичко е проверено щателно, на летището във Варна се е оказал ненаблюдаван багаж с бутилка глюкоза. Към момента не са необходими допълнителни сили, справяме се с ресурса, с който разполагаме", каза Цветанов.

Пресцентърът на МВР разпространи кадри на предполагаемия атентатор самоубиец, отговорен за взрива на бургаското летище Сарафово, при който загинаха седем души.

Снимките са от охранителните камери на бургаския аеропорт. На видеото, публикувано от МВР, се вижда млад строен мъж с дълга коса. Лицето му обаче е скрито от тъмни очила и бейзболна шапка.

От полицията призовават гражданите да съобщят в най-близкото поделение на министерството или на тел.056/844242 всяка налична информация за самоличността, контактите, ползваните автомобили и адреси на лицето от снимката и видеоматериала.

Нападателят е използвал фалшив документ – шофьорска книжка от американския щат Мичиган, уточняват от МВР.

Той е бил заснет и да се разхожда между автомобилите на паркинга на летището.

Когато израелските туристи са качвали багажа си в автобуса, с който е трябвало да бъдат превозени до хотела, той се е присъединил към тях, свалил е раницата си и я сложил в багажното отделение. Тогава е избухнала бомбата.

Разследващите разполагат и с пръстови отпечатъци, взети от останките от тялото на терориста.

 

снимки: МВР
снимки: МВР

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK