Камерна опера с ново заглавие “Cosi fan tutte” или „Така правят всички”

снимка: Камерна опера

Камерна опера - Благоевград ще представи на почитателите си ново заглавие “Cosi fan tutte” или  „Така правят всички” - комична опера в две действия от Волфганг Амадеус Моцарт. Произведението е известно още като „Училище за влюбени”. Режисьор е Антонио Петрис, диригент – Дирк Вермюлен, сценография - Платон Барди, дизайнер костюми - Марко Натери, хореография - Джузепе Паренте, концертмайстор - Милослава Йорданова. 

Представлението ще бъде на 15 ноември от 18.30 ч. в залата на Камерната опера.

През 2012 г. Камерна опера Благоевград отбелязва своя 40-годишен юбилей. Честванията по този повод бяха изразени в редица незабравими оперни вечери и концерти: оперно-симфонични, оперетни, с гост-диригенти, гост-солисти и състави от града и Русия.

"Така правят всички” е буфо-опера, която композиторът написва на италиански език по либрето на Лоренцо да Понте. Сътрудничеството между двамата е родило и други две гениални опери – „Сватбата на Фигаро” и „Дон Жуан”.

Първото изпълнение на операта се е състояло  в Бургтеатър във Виена на 26 януари 1790 г. Изиграна е само няколко пъти във Виена, докато Моцарт е бил жив. Във Великобритания е представена за първи път през 1811 г., а в Сащ – през 1922 г. Преоткриването на великолепната творба идва след Втората световна война, когато тя възвръща  полагащото й се място в  предпочитания оперен репертоар във всички световни оперни театри.

Действието се развива в Неапол, но може да се случи винаги и навсякъде.

Гулиелмо и Ферандо са влюбени в сестрите Фиордилиджи и Дорабела и са убедени в тяхната непогрешимост и почтеност.

Старият философ Дон Алфонсо, познавайки женската суета и непостоянство, се опитва да убеди младежите да подложат своите любими на изпитания. Сключвайки облог с тях, Дон Алфонсо им предлага следния план: Ферандо и Гулиелмо ще се престорят, че внезапно заминават на война в служба на краля. Веднага след това ще се преоблекат в странни дрехи, ще се дегизират до неузнаваемост с мустаци и ще се опитат да изкушат младите дами, но... внимание: всеки – любимата на другия!

Речено – сторено. Фиордилиджи и Дорабела се опитват да останат верни, но нима можеш да устоиш на изкушението, когато кръвта ти кипи, сърцето се разкъсва от любовни копнежи, а пред очите ти някой се опитва да се отрови, за да измоли малко нежност, пък било то и една целувчица.

Но да помислим: можем ли с чиста съвест да кажем, че само злощастните девойки са подложени на тези изпитания и съблазни. Та те се оказват равнозначни и за уважаемите млади кавалери, които също не са безразлични към женските прелести.

Очаква ни прекрасно настроение с вълшебната музика на Моцарт.

И нека не забравяме какво е казал Шекспир: целият свят е сцена и всички ние сме актьори. И наистина – защо трябва да бъде трагедия, когато може да бъде комедия с толкова свежи чувства и оптимизъм!

 

КОМЕНТАРИ

Дамян Стоилов17:46 - 09.11.2012
Некадърници !
Иван17:36 - 09.11.2012
Поредната самодейщина !
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK