Камерна опера с ново премиерно заглавие „Тайният брак”

снимка: Камерна опера

Камерна опера - Благоевград ще изненада почитателите си с ново премиерно заглавие. Скоро благоевградчани ще могат да се насладят на комичната опера „Тайният брак” от италианския композитор Доменико Чимароза. Режисьор е Павел Герджиков, диригент – Красимир Топалов, сценографията и костюмите са дело на Манол Стоянов, а концертмайстор е Милослава Йорданова.

Премиерата ще бъде играна на 18 и на 25 юни от 19.00 ч. в залата на Камерна опера.

Заглавието е типична буфо-опера с развлекателен характер. Написано е изключително виртуозно, както за изпълнителите, така и за оркестъра. Първото представление на тази опера е било в далечната 1792 г., преди точно 220 години. И веднага след като е завършило, цялата опера е била изпълнена още веднъж на бис.

През 2012 г. Камерна опера - Благоевград отбелязва своя 40-годишен юбилей. Честванията по този повод бяха изразени в редица незабравими оперни вечери и концерти – оперно-симфонични, оперетни, с гост диригенти, гост солисти и състави от града и Русия.

 

Действието се развива през 18-ти век в Болоня, в дома на Джеронимо.

Джеронимо е заможен гражданин на Болоня, който има две дъщери – Елизета и Каролина, както и сестра Фидалма, която ръководи домакинството. Той също така има млад секретар, Паолино, който е тайно женен за по-младата му дъщеря Каролина.

Първо действие

Паолино е ангажиран с организирането на брачен договор между Елизета и неговият покровител – Граф Робинсън, надявайки се, че веднага след като по-голямата дъщеря на Джеронимо е омъжена, неговия брак с по-малката му дъщеря ще бъде приемлив. Граф Робинсън е написал писмо, с което изявява интерес към брака, изкушен от значителната зестра на Елизета, а Джеронимо е развълнуван от мисълта, че дъщеря му ще бъде графиня. Фидалма признава на племенницата си, че също е влюбена, но разкрива настрана само на публиката, че е хвърлила око на Паолино.

Когато пристига, Графът с разочарование открива, че не Каролина е тази, която му е била предложена. Той казва на Паолино, че е готов на всичко, само Каролина да му стане жена и го изпраща да организира брака. Каролина не се осмелява да каже на Графа, че е омъжена и той е допълнително развълнуван, когато тя му признава, че няма любим. Тя се опитва да го убеди, че нито има желание, нито необходимите качества да бъде графиня, но той продължава да я преследва. Елизета обвинява в предателство и двамата, а суматохата привлича Фидалма, която се присъединява към Каролина в опитите и да успокои Елизета. Едновременно всички се опитват да обяснят чувствата си на объркания и раздразнен Джеронимо.

Второ действие

Джеронимо настоява, че Графа трябва да спази договора си и да се ожени за Елизета, но Графа отказва. Когато той предлага вместо това да приеме по-малка зестра с ръката на Каролина, Джеронимо е очарован от идеята да спаси репутацията и парите си, стига Елизета да се съгласи.

Паолино е объркан и се хвърля на милостта на Фидалма, но е смаян, когато открива, че тя се надява да се омъжи за него. Той припада и това кара Фидалма да си мисли, че той отвръща на нейните емоции, а Каролина, че е била предадена, но той обещава на Каролина, че ще избягат от къщата на разсъмване и ще потърсят убежище в дома на роднина.

Джеронимо и Фидалма предлагат Каролина да бъде изпратена в манастир. Сърцето на Каролина е разбито и тя се опитва да признае затрудненото си положение на Графа, но те са прекъснати от сестра и, леля и и баща и, които са радостни, че ги хващат заедно.

След брилянтен и фарсов финал Паолино и Каролина най-накрая разкриват,че са били женени в продължение на два месеца. Джеронимо и Фидалма са разгневени, но Графа и Елизета, ги съветват да простят на младоженците, добавяйки, че те самите ще се оженят в края на краищата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK