Връчват Националната награда за живопис на името на Майстора

Снимка: Infomreja.bg

На 1 февруари 2019 г., 12.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ ще се състои седмото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Министерството на културата на Република България и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов и Анета Дръгушану. Името на новия лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Живописната експозиция „Движение и покой“ на Анета Дръгушану ще бъде представена в зала „Стоян Венев“.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще имат възможност да разгледат представителната постоянна експозиция и акварели на Майстора, експозиция с творби на Николай Дюлгеров, както и живописната композиция „Голям сърдечен иконостас“ на кюстендилския художник Станислав Божанков.

В 13.30 ч. участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров – Майстора“ в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK