ГЕРБ запази твърдото си място след ДПС в община Гърмен, БСП е трета сила, ДОСТ са четвърти

Снимка: Infomreja.bg, архив

Въпреки че на предсрочния парламентарен вот вчера ПП ГЕРБ – Гърмен се яви без свой кандидат за депутат и въпреки жестоката изборна преса запази твърдото си второ място след ДПС, която макар и не особено силната подкрепа, която получи, остана първа политическа сила в общината.

Трета по брой гласове в община Гърмен остава Коалиция "БСП за България" въпреки появата на новите формации - "ВОЛЯ" на Веселин Марешки и ДОСТ на Лютви Местан.

От общо гласувалите 6 885 жители на общината за ДПС са пуснали бюлетина 2 578 души, което в процентно изражение е 37,47 %. Втората политическа сила - ГЕРБ, са подкрепили 1 398 избиратели или 20,32 %. "БСП за България" има в своя полза 938 гласоподаватели, което прави 14,29 на сто от имащите право на вот.

Само със седем по-малко са бюлетините за ДОСТ от тези за червената коалиция. Преброените в урните действителни гласове за "Обединение ДОСТ" са 931  или 13.53 %.

198 бюлетини или 2,88 % е подкрепата за "Обединени патриоти" в община Гърмен. За "ВОЛЯ" са гласували 131 души, а за Коалиция "Реформаторски блок - Глас народен", която не успя да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента, едва 55.

Интересно е преминало гласуването във вчерашния ден в едно от най-големите села в Гърмен - Рибново, което окончателно изгуби славата си на бастион на ДПС след предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Двойно по-слабата подкрепа за ДПС в Рибново се дължи на това, че ДОСТ успя да си "открадне" гласове от партиите на Мустафа Карадайъ и Бойко Борисов заради местни кандидат-депутати.

Само 20 жители на Рибново са гласували за БСП, а за "ВОЛЯ" на Веселин Марешки - 19.

При имащи право на глас 2 300 жители на гърменското село за ДПС са гласували само 630 избиратели, което според местните е двойно по-малко в сравнение с предишни парламентарни избори. 

460 гласа е получила от Рибново Коалиция "Обединение ДОСТ", а ГЕРБ има 160 бюлетини. Местните партийно ангажирани жители на селото намират, че спадът за ДПС и ГЕРБ се дължи основно на новопоявилата се "ДОСТ", която са подкрепили досегашни привърженици на ДПС.

Голяма роля за резултата в Рибново е изиграло и родовото гласуване за местни кандидати за депутати, каквито от селото бяха Али Авдиков от ДПС, който получи около 500 преференции, Наазим Мусанков от ДОСТ, получил 300 преференциални вота, и Адем Зъбраш от гоцеделчевското село Лъжница, също от ДОСТ, подкрепен персонално от 85 души.

Кандидатите на ГЕРБ Димитър Гамишев от Гоце Делчев и областният лидер Даниела Савеклиева са получили по-скромни преференции в Рибново. За Гамишев броят им е 52, а за Савеклиева - 31.

 

КОМЕНТАРИ

ss15:50 - 30.03.2017
Сабрието Ке ви Управи СПОКО ;) Ке ви земе по един апартамент в София.
ДЕБРЕН13:26 - 30.03.2017
ДПС ПАК ПРЕЦАКАХА И ИЗПОЛЗВАХА РИБАНЦИ , ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ КАЗВАХА,ЧЕ ПОЗВОЛЯВАТ ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ, НО СЛЕД ИЗБОРИТЕ Е ДРУГО, А АВДИКОВ СИГУРНО ПОЛУЧИ СОЛИДНА СУМА ЗА ДА ОТСТЪПИ НА САБРА И ПРЕ...НИТЕ В КРАЙНА СМЕТКА ПАК СА РИБАНЦИ. ЗА ВТОРИ ПЪТ ДПС ПРЕЦАКВАТ РИБАНЦИ ;) ЕДИН ПЪТ ПАЛЕВ БИ БАШЕВ НО НЕ ОСТЪПИ ВТОРИ ПЪТ ПЪК АВДИКОВ БИЕ , НО ОТСТЪПВА, ЯВНО ПОЛИТИКАТА НА ДПС Е : ''НЕ НА РИБАНЦИ"
рибанец22213:21 - 30.03.2017
Честито на всички рибанци, които дадоха гласа си за ДПС, те за пореден път ви прецакаха. Али Авдиков събра най-много преференции след Кълков и по закон трябваше той да е депутат ако Пеевски избере Пазарджик, но понеже в ДПС отдавна няма значение преференциите сега депутат ще бъде Сабра , защо тогава всички на сцената в Рибново казваха Али е вашия депутат, за да дадат неговите гласове на сабра ;)
ddd11:04 - 28.03.2017
Аликата с 500 те гласа.......................вие се ебавате с народа.
до j10:58 - 28.03.2017
Ей боклук по времето на Башев площадите бяха пълни ,а той имаше 34 000 гласа като мажоритарен кандидат. Сега ще видим колко ще са и кои? А този дето му викали говното в Рибново май ще гледа НС през крив макарон.
jhier10:44 - 28.03.2017
башо апашо даде интервю преди месец че едва ли вече рибново ще има депутата и хоп али авдиков го оправда моментално. най-хубавото е че и без башев дпс-то си взе гласове в рибново. значи хода на ръководството да го изхвърли е бил много точен и полезен
до Титката09:47 - 28.03.2017
Кои Попове бе, ония с лявите резби дето ги даваха по телевизията или тия с мерцедесите за по 1 милион дето пак ги даваха по телевизията.Изключвам истинските проповедници като бай Иван но те се броят на пръсти.Свинска кочина сме, прост народ и то много прост.
тит09:32 - 28.03.2017
На ходжите мястото не им в политиката, .....да си стоят в джамиите. Вземете пример от поповете, ............. някой да е видял да са тръгнали те да агитират а, ....да ламтят за пари и власт а,....
До рибанеца00:47 - 28.03.2017
Какви мюсулмани бе леке?! Разделихте хората бе олигофрени! Как не ви е срам, а и пак говорите? Биха ви по границата и гласовете ви отидоха за тях, това се казва мазохизъм. Проклети да сте долни досаджии-продажници!
ribanec00:11 - 28.03.2017
Първо честито на Али Авдиков, дано Пеевски избере да влезе от Пазарджик та Рибново отново да има депутат, макар и да имаше късмет с числото 9 не може да се отрече, че хвърли много труд и енергия. Второ на всички разумно мислещи хора в Рибново им е ясно че ако ДПС не бяха извадили парите да купуват в събота и неделя, ДОСТ ще ше да е първа сила. Трето "Благодаря " на по-голямата част от хората от религиозните среди в Рибново (всички знаем, кои имам предвид), които предпочетоха Делян Пеевски пред едни истински и почтенни мюсулмани като Хафъзов, Хаджи , Мусанков, Адем и др, с това си ваше действие вие показахте защо в селото все повече хората забравят за религията, или както казва народната поговорка "рибата се вмирисва откъм главата".
ПОКАЖИ ОЩЕ 5 КОМЕНТАРА
Код за сигурност, въведете кода 2xa