Жени от Баничан отново ще участват във фестивал на занаятите

Снимки: читалище "Изгрев - 1930"

Там те ще пеят, плетат и бродират

Сръчните жени от читалище „Изгрев – 1930“ в гоцеделчевското село Баничан се подготвят за поредното си участие във фестивал на занаятите.

Миналогодишната им изява на Втория международен фестивал „Балканска палитра“, организиран от Сдружение „Глобално творчество“, е била впечатляваща. Затова те са получили покана през месец май тази година да се представят в национален фестивал „Шипка фест  - дни на изкуствата и занаятите“, който ще се проведе в Етнографския музей в град Шипка.

Около двадесет жени от Баничан ще демонстрират плетене на чорапи на 5 куки и бродиране. В същото време те ще представят и местния автентичен песенен фолклор. На културното събитие отново ще бъде показана и оригиналната везана карта на селото.

Румяна Джибова – секретар на читалището, със задоволство споделя и друг радостен факт от читалищния живот – включването на баничанския фестивал на огледната баница, селския труд и вкусния воден лук в анкета за любим кулинарен фестивал. Анкетата е публикувана на страницата на читалището във фейсбук.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK