Камбитов: Нужни са общи усилия в борбата с наркотиците и беззаконието

снимки: Община Благоевград

„Смелият умира само веднъж, страхливецът - всеки ден” – с тези думи на известния италиански прокурор Джовани Фалконе, кметът на Община Благоевград Атанас Камбитов осъди насилието над журналисти, беззаконието и разпространението на наркотици.

Градоначалникът, заедно с втория секретар на Посолството на Ирландия в България – Том Редмунд, участва в награждаването на български журналисти, които работят върху проблеми, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества. „Вярно е, че смелите са единици, слабите са повече, това е нашата задача - да направим така, че силата да не е в силните, а в закона и държавата”, коментира Камбитов.

Конкурсът „Сърце и слово срещу наркотиците” се провежда за шести път и е подкрепен от Община Благоевград и Посолството на Ирландия в България. Инициативата е посветенa на ирландската журналистка Вероника Герин, разстреляна показно през 1996 г. по поръчка на ирландски наркодилър. Денят на атентата – 26 юни, е обявен за Международен ден за борба с наркоманиите.

„Изпитвам гняв, затова, че има хора, които се чувстват над закона и държавата. Всички ние, журналисти, изпълнителна, съдебна власт и граждани, сме длъжни да преследваме каузата на Вероника Герин и да не позволяваме такива престъпления да се случват”, заяви кметът Камбитов. Том Редмунд посочи, че няма по-отдаден и по-смел журналист от Вероника Герин. „Ние в Ирландия сме горди с нея и това, че вие отразявате случилото се много ни радва”, допълни той, като поднесе и поздравителен адрес от Посланика на Ирландия Н.пр. Джон Роуън.

Номинациите в конкурса са разделени в три категории – електронни медии, печатни издания и документално кино. Доц. д-р Соня Тотева председател на конкурсното жури, сподели, че изборът на победител е бил труден и оспорван. С думите „по света могат да се поучат от вас”, Румен Бояджиев, изпълнителен директор на Международната асоциация за борба с наркоманите и наркотрафика, похвали работата и постиженията на Общински съвет по наркотични вещества Благоевград.

На връчването на наградите присъстваха журналисти, политици, културни дейци, общественици и ученици.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Нахал16:09 - 17.10.2012
Помияр ти ли говориш за смелост бе? Не те е срам.Най-долният кмет в историята на Благоевград.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK