Камбитов и министър Терзиева откриха Център за настаняване в Благоевград

снимки: Община Благоевград

Център за настаняване от семеен тип за 1 929 284 лева откриха днес в Благоевград кметът Атанас Камбитов и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. „Благодарение на тези домове, децата от институциите ще могат да получат семеен уют, подходяща за развитие среда и необходимите грижи“, изтъкна регионалният министър. Тя допълни, че още над 130 сгради от същия тип ще бъдат изградени на територията на цялата страна, чрез което ще се изпълни държавната политика за деинституционализация на децата от домовете.

„Центровете, които бяха изпълнени в срок и съгласно всички стандарти, са финансирани изцяло със средства от Европейския съюз“, поясни от своя страна д-р Камбитов. Той изтъкна, че изграждането на центровете за настаняване от семеен тип и защитеното жилище са част социалната политика на общината, която е насочена към предлагането на широк спектър от услуги и грижи към хората със специални потребности. Кметът заяви, че работата по разработване и прилагане на европейски проекти е сред приоритетите на общинското ръководство и изрази благодарност към екипа по проекта.

Общият капацитет на всички новопостроени сгради по проекта е 50 души, а благодарение на тях ще бъдат разкрити 43 нови работни места. Двете двуетажни сгради, които бяха открити днес са обособени със самостоятелна градина, беседка и детска площадка, а третият център за настаняване от семеен тип се изгражда в квартал „Струмско”.

Целта пред проекта е настанените в институции деца да бъдат преместени в среда, предлагаща по-качествена социална услуга, като същевременно ще се ще се създадат условия на домашен уют и защитеност.

На церемонията присъстваха още областният управител Муса Палев, зам.-областните управители Костадин Дурчов и  Димитър Капитанов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, зам.-кметовете Валери Смиленов и инж. Стоян Благоев, народни представители, общински съветници и други.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK