Камбитов и френският посланик обсъдиха възобновяването на фестивала „Франкофолии”

снимка: Община Благоевград

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов посрещна днес посланика на Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. На срещата бяха обсъдени теми, свързани с развитието на Благоевград, и участието на Франция в този процес.

С кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов обсъдихме и възобновяването на песенния фестивал  „Франкофолии” след повече от 20 години”, сподели след срещата Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той уточни, че това е втората среща с кмета Камбитов, като посланик Дьо Кабан е дал обещание да направи постъпки пред френските институции за възобновяване на фестивала и реализирането на други културни мероприятия в Благоевград.

„Поел съм ангажимент да разговарям с моите колеги от Френския институт в София и заедно да направим съвместни проекти с Благоевград в областта на киното и други културни събития”, каза още Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. Той допълни, че било много добре някои от събитията, които се организират в столицата, да се пренесат в Благоевград.

„За възстановяване на фестивала „Франкофолии” търсим връзка с организаторите от Ла Рошел. Целта ни е фестивалът да се превърне в традиция, защото той неслучайно е организиран в Благоевград”, каза кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Той допълни, че Благоевград е университетски град и с оглед на това добре биха се реализирали изложби и кинопродукции.

„Освен културни теми, с Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан обсъдихме и възможност за инвестиции и съдействие от страна на Франция в Благоевград”, допълни д-р Камбитов. Той изрази убеждение, че Благоевград ще има своя първи песенен фестивал след 20- годишно прекъсване през октомври 2015 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK