Камбитов: Данъците за МПС-тата в Благоевград падат!

Снимка: Infomreja.bg

Напишете заглавие: „Данъците за МПС-тата в Благоевград падат!“.

Това посъветва журналистите кметът на Благоевград – Атанас Камбитов на редовна пресконференция.

„Ние сме една от малкото общини, в които данъците на старите коли няма да се вдигнат, а на новите малко ще намалеят!“, обясни градоначалникът.

Според него породилото се недоволство за поскъпването на горивата и увеличението на данъците над автомобилите е вследствие на недостатъчно разбираемо обяснение.

Данъкът е в два компонента – имуществен и екологичен.

Според Камбитов – „Ако имаш една кола за 100 000 лв., ще платиш повече, а не по-малко – защото колата ти е скъпа, въпреки че е по-екологично ефективна".

32% от данък МПС влиза в бюджета на общината, обясни още кметът.

Относно самите протести Камбитов заяви, че всеки има право да протестира. Самият той призна, че никога заплатата не стига и че винаги данъците са високи.

И тъй като старите коли според статистиката водят до замърсяване на въздуха, кметът даде разяснение по темата с чистотата на въздуха в града.

Преди седмици МРРБ излезе с информация, според която Благоевград не се включва в списъка с градовете с най-мръсен въздух, следователно няма да бъде отпуснато финансиране за подобряване на качеството му.

Кметът призна обаче: „Не казвам, че няма замърсяване, но Благоевград не попада в този списък!“.

Според градоначалника от януари следващата година ще бъдат отпуснати допълнителни средства от МРРБ и за другите градове.

В стремежа си да подобри чистотата на въздуха община Благоевград ще започне процедура по закупуването на нови градски автобуси със сертификат „Евро 5“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK