Камбитов: Благоевград, стягайте се за избори!

Снимка: Infomreja.bg

Екскметът нарече поведението на Томов селско

Социални престрелки между екскмета на Благоевград и настоящия градоначалник Румен Томов.

Тази сутрин Томов даде интервю пред бТВ, в което зави, че ще обжалва решението на Административния съд за връщане на преписката на ОИК за отказ от прекратяване правомощията на кмета, заради три нарушения на Закона за местното самоуправление.

Настоящият кмет зави в ефир още, че според него не се очакват нови кметски избори в града и припомни за финансовата ситуация на Общината.

След това изявление, Атанас Камбитов също се включи онлайн и сподели позицията си във фейсбук като бе категоричен, че избори ще има.

За 8 години не съм си позволил да коментирам моите предшественици, досега не съм коментирал и моя наследник. Днес гледах интервюто му по една от националните телевизии и съм потресен от това, което видях. Видях посредственост, смешни оправдания, откровени лъжи и крещяща некомпетентност.
Този човек не разбира какво говори, не знае какво прави и как да го направи, коментира Камбитов.

В написаното в поста той е убеден, че ВАС ще потвърди решението на АС – Благоевград, и ще има нови избори.

Единствено и само заради грешката на кмета – много, много елементарна, присъща за кмет на село, пише екскмтът, чиито родители са от село Падеш.

Останалата част от публикацията, споделяме с вас без редакторска намеса:

2. Сигурно ще има сериозни корекции по проектите по Оперативните програми, но не защото не са направени както трябва, а защото в момента нищо не се прави. Явно не знаят как, а има крайни срокове. Пример е подлеза при „Грамада“ не се строи, грамаждани няма да имат подлез, а Общината подлежи на санкции. Има ред други примери. Ще припомня само, че ние реализирахме десетки проекти за близо 300 млн. лева и никога не сме имали подобни проблеми.
3. Нещо, което упорито се избягва като тема – ще има криза с боклука и проблеми с проектите с депото. Тук сътвориха такъв батак, който много скоро ще лъсне.
4. За да бъде „Франкофоли“ в София , заслугата е изцяло на новия екип.
5. Колкото до глупостите за лоша финансова дисциплина, има десетки одити от Сметната палата. Между другото това е институцията, която проверява и оценява, и Община Благоевград винаги е била за пример с много високи оценки.
6. Сигналите за „Франкофоли“- преди да пуснете поредния балон, с цел отклоняване вниманието на гражданите е хубаво да знаете, че досега имаше дестина такива сигнали. И фестивалът е проверен от всички възможни институции . Това е поредният балон, който ще се спука, за пример - решението на КПКОНПИ от вчера.
Така че дерзайте, само че това няма да върне фестивала!

В завършек Камбитов заявява: Накрая, Благоевград, стягайте се за избори! Този път направете разумен, информиран и отговорен избор. Изберете човек, който знае, може и ще работи за Благоевград с поглед напред. Бог да пази Благоевград!

На 10-и декември 2019 Камбитов подаде сигнал срещу Томов, в който се твърди, че кметът не е излязъл от търговките си дружества и не ги е заличил от Търговския регистър. Както стана известно, настоящият кмет е бивш бизнесмен в сферата на строителството.

Според сигнала, Камбитов е извършил справка в електронната система на АВ – Търговски регистър, където е установено, че Румен Томов е вписан като едноличен търговец с фирма ЕТ „РУМЕН ТОМОВ – АЛМА-ЕМ“, с ЕИК 030423586, със седалище и адрес на управление: гр. Благоевград, ул. „Братя Дерменджиеви“ №9.

Именно поради тази причина и спрямо Закона за местното самоуправление и местна администрация, Камбитов поискал предсрочно прекратяване на правомощията на Томов като кмет на общината.

Според Камбитов, Томов е сключил сделка за продажба на фирмата си и я е прехвърлил в полза на сина си на 27.11.2019 година, но въпреки това не е заличен от Търговския регистър и към момента продължава да бъде вписан и като търговец.

Синът на Томов е регистриран като отделен ЕТ, с нов ЕИК, а кметът на община Благоевград не е поискал от Търговския регистър заличаването му като търговец в законоустановения срок до 04.12.2019 г.

Седмица по-късно 13-членна комисия на ОИК заседава по казуса. 

Тогава зам.-председателят на ОИК Йордан Симонски разкри, че лично на 04.12.2019 г. е получил на ръка документ, адресиран до ОИК-Благоевград, който е уведомление от Румен Томов за това, че е предприел действия в законоустановения срок относно прекратяване на дейността на ЕТ "РУМЕН ТОМОВ – АЛМА-ЕМ", както и освобождаването му като управител на "ТАН"ООД, "Изгрев 365" ООД, "Алма-Ем" ООД.

„Документа не съм завеждал в регистъра на ОИК за входящи писма. Не съм уведомявал и никого от ОИК за това писмо“, каза Симонски.

Така, след гласуване ОИК отхвърли сигнала на Атанас Камбитов и отказа да прекрати правомощията на Румен Томов. 

Жалби срещу Томов бяха подадени и от ПП ГЕРБ, ПП МИР, ПП Нова алтернатива и ПП Свобода, но на първо заседание съдът оспори жалбите като неоснователни.

На второ заседание на АС съдя Узунов отхвърли решението на ОИК и така се стигна на настоящата ситуация.

Според съда, оспореното решение е в противоречие с материалния закон. Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания на чл.41, ал. 3 от ЗМСМА.

В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както председателя на ОбС-Благоевград, така и  ОИК-Благоевград, в указания срок до 04.12.2019 г.

Със съдебния акт Административен съд - Благоевград, се произнася по жалбите на ПП ГЕРБ и ПП МИР. Съдът оставя без разглеждане жалбите на ПП „Нова алтернатива“ и ПП „Свобода“, тъй като същите нямат представители в ОбС – Благоевград и като такива, според ЗМСМА, нямат интерес и не са активно легитимирани да обжалват решението на ОИК.

Решението се обжалва пред Върховния административен съд от Томов.

Припомняме, че Окръжният съд в Благоевград отхвърли като неоснователен искa на Атанас Камбитов, с който екскметът обяви пред съда като „нищожно“ вписването му като управител на фирма „Старт 2015″ ЕООД за периода от 25.09.2017 г. до 03.10.2017 г.

Делото беше образувано на 18.04.2019 г. в Окръжен съд – Благоевград, като в  исковата си молба Камбитов, твърди, че за периода от 25.09.2017 г. до 03.10.2017 г. в Търговския регистър е било вписано несъществуващо обстоятелство, дължащо се на техническа грешка, а именно, че той е вписан като управител на придобитото от него през септември 2017 г. дружество.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА КАМБИТОВ - ТОМОВ ЧЕТЕТЕ ТУК 

 

КОМЕНТАРИ

Марти19:40 - 25.01.2020
Не изопачавайте таксата на нормата. Пише само "да предприеме действия за прекратяване на дейността...." Никъде няма думата "чрез заличаване". Така че, Румен Томов е предприел действия като е прехвърлил всичко на сина си. Нима смятате, че всички работещи фирми, при които няма проблем са по-маловажни от една не работеща от 2008 г. И за която са подадени всички изискуеми документи. Ако ви се иска, заяждайте се, но не се показвате като безпристрастни читатели
Белица16:43 - 24.01.2020
Какъв млад кмет на Белица бе ейййй.....не разбрахте ли че с пари го назначиха този кмет.От такива като него избори вече няма да има.Кой развърже кесиите той ще е кмет.До колкото чуваме същата схема е приложена и в Гърмен.Дупесето не си поплюва,харчи за кметове а после те им връщат обществените поръчки и комисионните.
Никога ГЕРБ13:40 - 24.01.2020
Заради наглостта си Камбитов ше яде още повече бой тоя път,чак ми е смешен завалията !!!
С любов от Лондон13:35 - 24.01.2020
Камбитов по добре да кротува да не вземе някой в прокуратурата случайно да се събуди .....

FACEBOOK