Камбанен звън се разля из Българчево на Димитровден

Снимка: Infomreja.bg

Камбаните бяха осветени от Неврокопския митрополит Серафим (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Честит празник на всички строители на България, тези които строят, тези които градят, тези които ни дават самочувствието наистина да вярваме, че сме европейци, че живеем в една подредена държава“. Поздравленията по случай днешния празник Димитровден бяха първите думи на президента Росен Плевнелиев, който днес е в благоевградското село Българчево за поставянето на осветените камбани на новостроящата се църква.

Нейният градеж е започнал през 2006 година, а днес – на Димитровден, камбанен звън се разнесе из селото след освещаването и поставянето на двете камбани. Едната е дарение от президента Плевнелиев, а другата от фирма „Болкън костръкшън“.

Камбаните бяха осветени от Неврокопския митрополит Серафим.

Камбаните бяха поставени под купола на камбанарията от двама именяци, носещи името на свети Димитър.

„За мен е чест да бъда днес тук, до мен е един прекрасен човек, прекрасен кмет, който е най-доброто, което ние имаме. Елена е човек, който винаги, винаги и винаги е давал сърцето и душата си за своите съграждани и за своето село. Тази прекрасна църква, която виждаме отзад, беше нейна мечта, това нещо се случи много бързо, защото тя успя да събере достойни хора – хора, които ѝ повярваха, и ето днес вие виждате, може би, най-красивата църква  в региона“, сподели пред журналисти Плевнелиев.

„За мен е огромна чест да бъда с вас на този хубав празник, да бъда един от дарителите – а именно камбаната, която ще зазвъни, която всеки ден ще ни събужда, ще ни казва, че вярата е над всички нас и че Бог ни помага да вървим по правилния път напред“.

Плевнелиев увери, че ще продължи да дарява, тъй като предстои да бъде направен покривът на светата обител, който от техническа гледна точка според него е трудно строително мероприятие.

„Продължаваме заедно напред, за мен е чест не само като президента Плевнелиев, но и като човека Плевнелиев, като човека, който обича своя роден край“, допълни той.

"Камбанният звън по принцип е звън за радост, звън за тъга, звън за бедствие, но най-вече тази моя мечта я виждам да върви към финала. Искам да кажа и да благодаря на всички дарители – ако аз съм в пряга на каруцата, всички дарители са товарът зад мен. Всички хора, които милеят за душевното, са част от мен, те ме блъскат, за да вървя на пред. С Божия помощ става всичко, иначе няма как да се получи само с една мечта, само с едно желание", заяви от своя страна кметицата на Българчево, Елена Стойчева.

След като камбаните бяха поставени, първият звън се разнесе от ръцете на митрополита. След него честа имаха президентът Плевнелиев и кметът на Благоевград – Румен Томов, който присъства на освещаването.

Двоен празник за селото ни е днес, допълни Стойчева.

С аплодисменти и щастие днес жителите на Българчево отпразнуваха Димитровден.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

123423:34 - 26.10.2020
Фирмата се казва "Болкън Кънстракшън" ООД
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK