Калин Терзийски – с „Мечката“ от софийския ъндърграунд до Кюстендил

Снимки: Личен архив

На 48-годишна възраст писателят Калин Терзийски има впечатляващ брой книги - стихосбирки, романи и сборници с разкази. През 20111 г. той бе удостоен с наградата за литература на Европейския съвет за книгата си „Има ли кой да ви обича“, а само преди три седмици в Цюрих за превода на неговия роман „Лудост“ младата българска преводачка Виктория Попова получи престижната награда в областта на културата „Конрад Фердинанд Майер“, която се връчва на културни дейци с принос към изкуството в най-големия швейцарски град.

Калин Терзийски е завършил Националната природоматематическа гимназия, а след това медицина и няколко години е бил психиатър в психиатричната болница в Курило. Напуска професията, след като решава изцяло да се посвети на литературата. Всеки негов текст – независимо дали е издаден в книга, публикуван е в списание, в онлайн платформи за култура или просто във фейсбук, разбунва духовете и не остава незабелязан.

Авторът се среща често с читатели, като предпочита клубните форми на контакт и ъндърграунд местата. Неговите литературни четения неизменно се превръщат в коментирани събития – така, както и всяка негова книга. За каквото и да пише, Калин Терзийски сякаш тревожно и болезнено отправя към всички ни въпроса си: Има ли кой да ви обича? Така ще бъде със сигурност и на срещата му с кюстендилските читатели, която те очакват отдавна.

Младите актьори от Кюстендилския театър Николай Брънзалов и Денислава Николова ще въведат публиката към срещата й с „Мечката“, а нататък авторът ще продължи сам в диалог с читателите. На срещата ще има и музика в изпълнение на Павел Чавдаров, както и много книги с автограф от автора. Инициативата за гостуването на Калин Терзийски в Кюстендил, което ще бъде на 27 февруари от 17.30 ч. в Килийното училище, е на НЧ „Асклепион 1998“, съобщи Виолета Атанасова – председател на културната институция. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK