Калин Терзийски: От срещите ми с читатели най-добрите досега са тези в Цюрих и в Кюстендил!

Снимки: Виолета Атанасова

Преди три седмици в Цюрих бе връчена наградата за превод на моята книга „Лудост“, там направих една много интересна среща, в която взеха участие не само българи. Беше едно много хубаво събитие и ви уверявам, че срещата ми в Кюстендил беше толкова добра, колкото тази в Цюрих! Благодаря за нея и на организаторите, и на изключително одухотворената публика! Това сподели за гостуването си в Кюстендил писателят Калин Терзийски, който за своите 48 години е издал вече 22 книги – романи, разкази и стихове.

Мнозина днес оправдават липсата си на интерес към изкуството с това, че времето било бедно, че хората били затънали в недоимък и в битовите си грижи. По време на Ленинградската блокада оркестър, за който се събрали полуживи от глад музиканти, изпълняват създадената от Шостакович в условията на нечовешки глад и студ седма симфония. Творбата вдъхновява ленинградчани, дава им дух, те идват на премиерата гладни и премръзнали, но облечени официално според възможностите си в тези непоносимо тежки условия. Духът, изкуството – това е едно от решаващите неща, които спасиха хората в дългите дни на нечуваната блокада! Това припомни Калин Терзийски пред кюстендилци, препълнили залата на Килийното училище за срещата си с него.

Идвам за първи път в Кюстендил и съм силно впечатлен и от красивия ви град, и от духа и будността на хората, които видях тук, каза той. Събитието, организирано от читалище „Асклепион“, продължи над два часа, в които писателят сподели интригуващи аспекти от своята философия за човешката същност, за мисията на творчеството и за общуването между хората.

Негови разкази от книгата му „Мечката“ прочетоха младите актьори от Кюстендилския театър Денислава Николова и Николай Брънзалов, на които той искрено благодари за интересната и талантлива  интерпретация на текста. От залата към госта идваха интригуващи въпроси, които съдействаха срещата с него да бъде наистина пълноценна и смислена.

Стилни щрихи в атмосферата на събитието внесе музиката на Павел Чавдаров, което гостът специално отбеляза. По време на цялата среща художникът Здравко Анев  рисуваше на два статива едновременно и заедно с това правеше видеоклипове. Калин Терзийски раздаде много автографи, но за съжаление на мнозина, донесените от него книги се оказаха крайно недостатъчни за големия интерес на публиката към тях.

Изкуството в пустиня не вирее - когато ценностите са принизени и вулгаризирани, не може да очакваме разцвет на изкуството и духовен подем. То е единственото нещо, което може да спаси човека и да съхрани човешката му същност, каза още Калин Терзийски, като заяви, че с радост ще дойде отново в Кюстендил, щом излезе от печат новата му книга.

Интервю с писателя направи съвсем младата Анастасия Димитрова, която е стажант-репортер на ИНФОМРЕЖА.

Пред нейния диктофон гостът говори почти половин час и споделеното от него скоро ще стигне до многобройните ни читатели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK