В ЕП обсъдиха борба с COVID-19, възстановяване, климат и външна политика

Снимка: Infomreja.bg, архив

Фон дер Лайен ясно заяви, че "тъй като то е предизвикано от човека, можем да променим нещо"

В началото на втората си реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен подчерта, че в най-голямата световна здравна криза от един век насам, най-дълбоката световна икономическа криза от десетилетия насам и най-сериозната глобална криза на всички времена, "ние избрахме да се справим заедно. Като единна Европа. И можем да се гордеем с това". Тя подчерта, че Европа е сред световните лидери по ниво на ваксинация, като същевременно споделя половината от производството си на ваксини с останалия свят. Сега приоритетът е да се ускори ваксинацията в световен мащаб, да се продължат усилията в Европа и да се подготвим добре за бъдещи пандемии.

С поглед към бъдещето тя отбеляза, че "цифровите технологии са ключът към успеха или към провала" и обяви нов Европейски законодателен акт за чиповете, който обединява европейския капацитет за научни изследвания, за разработки и за изпитвания на световно равнище в областта на полупроводниците и координира инвестициите на ЕС и националните инвестиции.

По отношение на изменението на климата Фон дер Лайен ясно заяви, че "тъй като то е предизвикано от човека, можем да променим нещо". Тя изтъкна, че със Зеления пакт ЕС е първата голяма икономика, която представя цялостно законодателство в тази област, и обеща да подкрепи развиващите се страни като удвои външното финансиране за биоразнообразието, като обеща допълнителни 4 млрд. евро за финансиране на борбата с изменението на климата до 2027 г. в подкрепа на техния екологичен преход.

Говорейки за външната политика и политиката на сигурност, тя призова за европейска политика за киберотбрана и нов европейски законодателен акт за киберустойчивост и обяви провеждането на среща на високо равнище по въпросите на европейската отбрана по време на Френското председателство на Съвета на ЕС.

Манфред ВЕБЕР (ЕНП, Германия) изтъкна социалните и икономическите последици от кризата с COVID-19 и заяви, че Европа спешно трябва да създаде нови работни места, включително в сектора на здравеопазването, където ЕС играе водеща роля с ваксинациите срещу COVID-19. Той пледира за извънредна програма за търговия между ЕС и САЩ в областта на транспорта, мобилността и цифровите технологии, както и за план за намаляване на бюрокрацията. Европейската отбрана трябва да бъде укрепена със сили за бързо реагиране, а Европол да се превърне в европейско ФБР - заключи той.

Ираче Гарсия (С&Д, Испания) оцени положително борбата на ЕС срещу пандемията и нейните последици: "70% от населението е ваксинирано, свободата на движение отново е реалност, а средствата от NextGenerationEU вече се разпределят". Преходът към зелена икономика също е в ход, добави тя, но "не сме направили достатъчно, за да осигурим благосъстоянието на гражданите", като отбеляза, че кризата е изострила неравенствата и е засегнала най-уязвимите.

Дачиан Чолош (Renew, Румъния) се оплака, че твърде често Комисията се занимава с дипломация със Съвета, вместо да се ангажира с изготвянето на политики с Парламента. Подчертавайки, че европейските ценности са в основата на нашия Съюз, той призова Комисията да започне да използва механизма на ЕС за условност, свързана с върховенството на закона, за защита на бюджета на ЕС. Той е в сила от почти една година, но така и не е приложен, за да спре финансирането на нелиберални движения в много части на Европа, където независимостта на съдебната система е подкопана, журналисти са убивани, а малцинствата са дискриминирани.

Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) поиска повече амбиция в областта на климата: "По-бързо, по-високо, по-силно: крайно време е да приложим олимпийските цели към усилията ни да спасим планетата". Той също така поиска промени в данъчната и социалната система, за да се осигури достоен живот за всички. По отношение на външната политика Ламбертс отбеляза, че само чрез споделяне на суверенитета ЕС може да се превърне в играч от "тежка категория" на световната сцена и даде да се разбере, че "крепостта Европа" никога няма да бъде уважаван геополитически играч". Накрая той изрази съжаление, че основната грижа на страните от ЕС по отношение на Афганистан е да не допуснат нито един афганистанец да стъпи на европейска територия.

Гражданите на ЕС не се нуждаят от "цветисти речи", те просто "искат да бъдат оставени на мира", заяви Йорг Мойтен (ИД, Германия). Той разкритикува плановете на Комисията за "огромни разходи" - за Зеления пакт, за фонда за възстановяване, за пакета „Подготвени за цел 55“ (Fit for 55), които в крайна сметка ще трябва да бъдат платени от гражданите. Той предупреди за нарастващата бюрокрация и изрази съжаление за прехода към зелена енергия, като пледира за повече ядрена енергия.

Рафаеле Фито (ЕКР, Италия) предупреди, че "средствата за NextGenerationEU сами по себе си не са достатъчни" и поиска реформа на Пакта за стабилност. Той също така призова за промяна на правилата за държавните помощи и за по-автономна търговска политика. "Преходът към опазване на околната среда не може да бъде решен, без да се вземе предвид случващото се в света и особено въздействието върху нашата система за производство", добави той. По отношение на върховенството на закона и Полша Фито осъди "политическото налагане от мнозинството, което не зачита компетенциите на отделните държави".

Според Мартин Ширдеван (Левица, Германия) г-жа фон дер Лайен се е похвалила, но не е дала никакви отговори на днешните проблеми. Той настоява да се премахне патентната защита на ваксините и изрази съжаление, че десетте най-богати милиардери в Европа са увеличили допълнително състоянието си по време на пандемията, докато всяко пето дете в ЕС расте в бедност или е изложено на риск от нея.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK