Какво става с парите, разпределяни от директорите на болниците? "Добре дошли в България!"

Снимка: Infomreja.bg

В сферата на здравеопазването за 2018 г. е предвидено допълнително право на разходи в размер на 400 млн. лв. по бюджета на НЗОК. Като приоритетни направления и дейности остават спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, асистираната репродукция, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика. Ще се създадат предпоставки за контрол и ефективност на разходите в системата на здравното осигуряване и за осигуряване на качество на лечението и достъп до медицинска помощ. Допълнителни разходи са предвидени и в подкрепа на приетата от Министерския съвет Концепция за развитие на системата за спешна медицинска помощ в Република България 2014-2020 г.

Това съобщиха от Министерски съвет в края на октомври при приемането на Бюджет 2018.

Според Националния рамков договор, 1/3 от стойността е за заплати, 1/3 за лекарства за пациента, и 1/3 за поддръжка на клиниката по предназначение, касаещо диагнозата на пътеката.

Втората третина и третата третина могат да се разпределят според необходимостта на клиниката/ болницата с подпис на директора.

Може и всички средства да бъдат разпределени само за заплати. Болниците обаче остават в окаяно състояние и по-голяма част от пациентите предпочитат другия вариант – частните клиники.

Мария е с диагноза рак. Тя е като всяка друга българка, българин, българче, които страдат от коварната болест. На 60-годишната жена ѝ се налага да отиде на лекар, чийто кабинет е в МБАЛ „Х“. Името на болницата не е важно, не заради реклама или критика, а защото това е всяка една болница, на чийто вход е окачена табела „Добре дошли в България!“.

Лекарският кабинет, който посещава Мария е с инвентар от миналия век, техника от миналия век, но с пациенти от 21. век.

„Господ да не дава да лежиш в болница. Всичко застаряло. Държи се на косъм. А пациентите плащат за марли и лекарства. Защо?“

Всъщност всеки е наясно с болничната обстановка, но никой не протестира за това, че си плащаш за марли, а всъщност си здравноосигурен и вече си си платил. Двойна печалба, но за кого?

Все повече хора избират частните болници, дори и финансово да са затруднени. Там всеки пациент първо оценява хигиената, отношението на персонала и това, че не ти казват „Отиди си купи хапче за ….“

„Имах запек, не ме е срам да разкажа за което, защото случката е реална. Казах на сестрите, дойде и лекаря. Каза ми „Слез и си вземи от аптеката хапче „ХХХХХХХ“. Ама нали това е част от лечението ми. Защо те не ме лекуват?“ Това е въпос за милиони хора и средства.

С въпроса „Защо“ си остава Мария-събирателен образ на „мъчениците“, вървящи по здравната пътека с посока „Добре дошли в България!“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK