Патриарх Кирил: Без българското православие нямаше да има руско православие

Снимки: Св. Синод

Руският патриарх Кирил и Българският патриарх Неофит пристигнаха в Стара Загора, където бяха посрещнати от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, съобщиха от Светия Синод.

В придружаващата им делегация са Волокаламски митрополит Иларион, Солнечногорски архиепископ Сергий, Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Великотърновски митрополит Григорий, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил, Неврокопски митрополит Серафим, Ловчански митрополит Гавриил, както и главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим.

Днес руският патриарх пристигна на посещение у нас по повод 140 години от Освобождението на България. В Синодалната палата бе отслужен кратък молебен от двамата патриарси. 

"Руската православна църква винаги е помнела, че българските православни мисионери, ученици на св. равноапостолни Кирил и Методий, през X в., просветили нашите предци в св. православна вяра. Приобщили народа към славянската писменост и отворили съкровищницата на християнската култура и светоотеческата мисия. Без българско православие нямаше да има и руско православие. Чрез българското православие руския народ получи основите на православната вяра от България", заяви Кирил.

На 3. март двамата патриарси и предвожданите от тях делегации ще бъдат посрещнати на входа на храм-паметник "Рождество Христово", Шипка, от Старозагорския митрополит Киприан, президента Румен Радев и председателя на парламента Цвета Караянчева. Двамата патриарси ще отслужат Благодарствен молебен в Храм-паметника. Слово ще произнесе патриарх Неофит.

Церемонията според изискванията на държавния протокол ще бъде последвана от Заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Ще пее хорът на Московската патриаршия.

Предвидени са слова на Руския патриарх Кирил, на кмета на общината домакин - Казанлък, Галина Стоянова, и на президента Румен Радев.

След честването на Шипка към края на съботния ден премиерът Бойко Борисов и посланикът на Русия Анатолий Макаров ще се срещнат с двамата патриарси.

Всички те ще присъстват на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" пред паметника "Цар Освободител", а в неделя, патриарх Неофит и патриарх Кирил ще участват в Съборна Света литургия от 9.30 ч. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". В края на посещението си делегацията ще бъде посрещната в Руския храм "Св. Николай" в София. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK