Какво не знаете за кафето

Снимка: Infomreja.bg, архив

Кафето е най-популярната и обичана напитка в света

Кафето е невероятно. Миризмата е опияняваща. Вкусът на първата глътка е сензационен. Кофеинът в повечето случаи е необходим.

Бихте ли си представили живота без него? Кафето е най-популярната и обичана напитка в света. Тя присъства в множество коктейли, топли и студени напитки и се консумира навсякъде по света.

Съществуват много любопитни факти, които вероятно не знаете за ароматното, ободряващо кафе. 

1. Хората смятат, че думата "кафе" е влязла в английския език някъде през 16 век. Очевидно е заимствана от италианската дума „кафе“, която идва от холандската дума „кофи“, взета от османското турско „кахве“, произлизаща от арабското „qahwah“.

2. Кафените зърна всъщност са семена от череши- Кафето идва от цъфтящо храстовидно растение, което отглежда череши. След като узреят, те се берат, обработват и изсушават. Вкусът зависи от района на отглеждане, климата и други фактори, но общият консенсус е, че семената са сладки като мед.

3. До края на XV век кафенетата са навсякъде в Константинопол (съвременен Истанбул). Напитката е станала част от турската култура, такава че според легендата е създаден закон, който дава на всяка жена правомощия да се разведе със съпруга си, ако той пренебрегне да й осигури адекватно количество кафе, съобщават от foodpanda.

4. Колкото по-леко е зрънцето кафе, толкова повече кофеин има.

5. Опасност за живота от предозиране с кофеин е изключително рядко явление, но не е невъзможно. Повече кафе може да доведе до мигрена, повишен сърдечен ритъм, мускулен тремор и гадене.

6. Бах написал произведение за кафето. Около 1735 г. Йохан Себастиан Бах писал "Кафената кантата". В песента дуетът на баща и дъщеря спори как тя пие твърде много кафе и затова няма любовник. В песента се пее как момичето казва на потенциалните ухажори, че трябва да я оставят да пие кафе, ако искат да се оженят за нея.

7. Бразилия е най-големият производител на кафе в света повече от 150 години. Данните показват, че страната е отговорна за една трета от производството на кафе в света. Виетнам произвежда около половината, следван от Колумбия и Индонезия.

8. Кафето вдъхнови първата уеб камера в света. През 1991 г. изследователите от университета в Кеймбридж в Англия поставиха камера, която подава снимки на кафе машина в „Троянската стая“, така че служителите да виждат дали съда е пълен или не.

9. В края на 1600 г. мъжете в Лондон използват кафенето като място за събиране, за да пишат и да говорят за политика. Очевидно това подразнило много от жените им, които написали брошура „Петицията на жените срещу кафе“ - или както те обичали да казват, „новомодна, гнусна, езическа течност, наречена кафе“.

10. Средният американец харчи около 1400 долара за кафе всяка година, според проучване от 2019 г.

11. Ню Йорк разполага с най-много кафенета в САЩ на глава от населението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK